Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Уручне награде побједницима конкурса “Егзодус сарајевских Срба”

Извор: Срна

Ученица трећег разреда Средњошколског центра “Василије Острошки” из Сокоца Милица Боровчанин побједник је конкурса за избор најбољих литерарних и ликовних радова ученика средњих школа о теми “Егзодус сарајевских Срба” који је, поводом обиљежавања 27 година од егзодуса, организовала Градска управа Источно Сарајево.
Боровчанинова, која је побједник у обје категорије конкурса, рекла је новинарима да јој награда много значи и да јој је било задовољство што је могла да се бави овом темом.

“Kада говоримо о егзодусу сарајевских Срба ми причамо о себи, о својим бакама, ђедовима или бар некоме кога познајемо. У оба рада нисам се дотицала конкретно самог историјског догађаја, то остављамо уџбеницима историје. У фокус рада сам ставила неке ситне фрагменте који су потпуно издвојени, изоловани од тог историјског догађаја у који је концентрисана сва колективна патња”, рекла је Боровчанинова новинарима у Источном Сарајеву након уручења.

Другу награду за најбољи литерарни рад освојио је ученик другог разреда Средње школе “28. јуни” из Источног Новог Сарајева Никола Попадић.

Трећу награду за најбољи литерарни рад освојиле су ученице трећег разреда Гимназије и средње стручне школе “Источна Илиџа” Андријана Kешељ и Јована Ждрале.

Награду за најбољи ликовни рад освојила је и ученица другог разреда Александра Јакшић, друго мјесто освојила је ученица четвртог разреда Гимназије и средње стручне школе “Источна Илиџа” Андреа Баковић, док је треће мјесто за најбоље ликовне радове припало ученици другог разреда Средњошкоолског центра Пале Дејани Делипара и ученици четвртог разреда ове школе Анђели Вуковић.

Директор Средњошколског центра “Василије Острошки” из Сокоца Дејан Боровчанин истакао је да му представља част и задовољство што су апсолутни побједници конкурса, напомињући да је гарант опстанка неког народа здрава, образовна, мудра и племенита омладина.

“Ова дјеца су много више од тога. Надам се да је наша будућност врло перспективна и да је опстанак на овим нашим просторима загарантован са оваквом омладином”, истакао је Боровчанин.

Он је захвалио градској управи и градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу на иницијативи о његовању културе памћења са жељом да тако и настави и убудуће.

Ћосић је истакао да је важно наставити са активностима његовања културе памћења и сјећања у Источном Сарајеву како би се знало шта је био егзодус Срба из Сарајева и колика је жртва поднесена у периоду од 1992. до 1995. године, посебно оних који су дали живот за стварање Републике Српске.

Фото: Филтер

“Наша је обавеза у градској, али и општинским управама да покушамо да развијемо свеобухватан систем који ће бити трајан, континуиран, а који се односи на културу памћења и сјећања. Поред тога што ћемо изградити објекте, споменике, музеје, битно је да имамо живу ријеч и живу активност која се односи на овај догађај који ни на који начин не смије да буде препуштен забораву”, указао је Ћосић.

Он је захвалио учесницима, као и професорима који су анимирали ученике да се кроз литерарне и ликовне радове најбоље изразе о теми егзодуса сарајевских Срба.

За радове из обје категорије додијељено је по 300 KМ за прву награду, награда за друго мјесто је 200 KМ, а за треће 100 KМ.

Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Филтер
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com