Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

УНРС позива предлагаче закона да успоре процедуру и дају времена за опсежну јавну расправу

Извор: Филтер

Удружење новинара Републике Српске поводом процедуре око доношења измјена Кривичног закона у домену криминализације клевете, односно нове најаве закона о регулисању рада невладиних организација по узору на амерички, апелује на предлагаче да успоре процедуру и учине процес што доступнијим најширој јавности, како би се повећала употребљивост, корисност и дуготрајност законских измјена на општу корист заједнице.

Напомињу да Удружење новинара није консултовано ни у ком сегменту раније најављених законских измјена у погледу увреде и клевете, као ни у најави новог закона о НВО-сектору, а једнако су тако третирана и друга удружења, односно носиоци јавног живота.

“Сматрамо да је јавности недовољно јасно представљено, недостојно и на непримјереном нивоу коментарисано било које од ових најављених законских рјешења, па предлагача закона позивамо да нипошто не жури са упућивањем истог пред посланике”, саопштили су из УНРС.

Из овог Удружења позивају ресорне министре, јавног тужиоца и друге носиоце функција битних или повезаних са судском влашћу и медијима, да пред грађанима, најбоље у програму уживо, изнесу своје ставове и мотиве поводом законских измјена, уз најмање неколико кругова јавних расправа отворених за цјелокупну јавност.

Из УНРС сматрају да ће се само на тај начин доћи до задовољавајућег и демократског законског рјешења.

Досадашња динамика и процедура изазива забринутост да неће бити тако, додаје се у саопштењу.

“УНРС користи прилику да апелује на надлежне да се истражи јесу ли оштећења на возилима у власништву новинара Трифуновића и Мораче из Бање Луке, предузета у сврху мобинга, застрашивања и пријетње, као и да о налазима истраге обавијести јавност”, наводи се у саопштењу.


Filter 2019