Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

За њихова убиства нико још није одговарао: Сјећање на страдалу дјецу Српског Сарајева

Фото: Филтер

Извор: Филтер/Срна

У Источном Сарајеву обиљежен је Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Дан сјећања је 11. март, али је овај датум данас обиљежен код споменика у дворишту ОШ “Свети Сава”. Служен је помен страдалој дјеци, након чега су положени вијенци.

Наташа Учур и Милица Лаловић, дјевојчице убијене снајперским хицима, синоним су за страдања дјеце на подручју Српског Сарајева.

Страдале су за вријеме примирја, 11. марта 1995. године и дан њиховог убиства обиљежава се као Дан сјећања на сву дјецу Српског Сарајева која су страдала у протеклом рату.

Наташа и Милица играле су ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица које је тада било под српском контролом. Убијене су снајпером, а за њихово убиство нико није одговарао.

До данас нема ниједног судског епилога или подигнуте оптужнице за било које убијено дијете у Српском Сарајеву.

На званичном списку Центра за истраживање ратних злочина налазе се 123 имена убијене дјеце Српског Сарајева. Нажалост, тај списак није коначан јер овдје су страдале цијеле породице. Бројне су расељене широм свијета па се до података и свједока спорије долази.

Овим поменом сјећамо се не само Милице и Наташе, већ и све невино страдале дјеце током протеклог рата, поручио је данас в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

“Републички центар интензивно је документовао злочине који су се дешавали над најрањивијим категоријама становника – женама и дјецом, тако да сада имамо монографије о женама жртвама рата, страдању 12 бањалучких беба, као и о страдању дјеце. У жељи да се овако нешто никада више не понови имамо обавезу да памтимо невино страдале жртве”, рекао је Нуждић.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да ниједан представник неке од амбасада у БиХ, осим Србије, никада није дошао да се поклони сјенима невино страдале српске дјеце.

Томић наглашава да су у протеклом рату страдали људи на свим странама, али да се морају поштовати и српске жртве, посебно када је ријеч о дјеци.

Милена Витковић, тетка свирепо убијене 18-мјесечне бебе Милуна Тешановића, рекла је да јој је једина утјеха то што зна гдје су јој најмилији сахрањени, па им може обилазити гробове.

Директор Основне школе “Свети Сава” Жељка Топалић навела је да се на овом мјесту окупљају са поруком да се никада не понове злочини који су се догодили у протеклом рату, као и да се отргне од заборава све оно што су дјеца доживјела.

“Ово што радимо у школи је разлог да нашој дјеци израдимо позитиван етички однос према жртвама и породицама страдалих. Трудимо се да то сјећање на страдале буде утемељено на принципима разумијевања, толеранције и истине. Овај споменик и овај датум пркосе забораву, баш као што су та дјеца игром пркосила рату”, поручила је Топалићева.

Вијенце су данас положили чланови породица убијене дјеце, изасланици предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, представници општина у саставу града Источно Сарајево, делегације МУП-а Српске, борачких организација и представник Амабасаде Србије у БиХ.

Спомен-обиљежје убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године налази се у дворишту ОШ “Свети Сава” у Источном Новом Сарајву. Споменик 13. септембра 2018. године открили тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор ОШ “Свети Сава” Данијела Мрда.

На споменику, који је рад Борка Мочевића, уклесани су стихови пјесника Горана Врачара “Сумрак”, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

Filter 2019