Сјећамо се страдале дјеце Српског Сарајева

Аутор: Филтер/Мира Костовић

Данас ће у Источном Сарајеву бити обиљежен Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева. Помен ће бити одржан у 12.00 часова код споменика у дворишту ОШ “Свети Сава”.

Наташа Учур и Милица Лаловић, дјевојчице убијене снајперским хицима, синоним су за страдања дјеце на подручју Српског Сарајева.

Страдале су за вријеме примирја, 11. марта 1995. године Наташа и Милица играле су ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица које је тада било под српском контролом. Убијене су снајпером, а за њихово убиство нико није одговарао.

До данас нема ниједног судског епилога или подигнуте оптужнице за било које убијено дијете у Српском Сарајеву.

На званичном списку Центра за истраживање ратних злочина налазе се 123 имена убијене дјеце Српског Сарајева. Нажалост, тај списак није коначан јер овдје су страдале цијеле породице. Бројне су расељене широм свијета па се до података и свједока спорије долази.

Спомен-обиљежје убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године налази се у дворишту ОШ “Свети Сава” у Источном Новом Сарајву. Споменик 13. септембра 2018. године открили тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор ОШ “Свети Сава” Данијела Мрда.

На споменику, који је рад Борка Мочевића, уклесани су стихови пјесника Горана Врачара “Сумрак”, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

Filter 2019