Sat. Jun 3, 2023
ћирилица /latinica

Studenti i učenici iz Srpske nastupaju na Beogradskom festivalu harmonike

Izvor: Srna

Pet studenata Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu nastupa na Beogradskom festivalu harmonike, koji se održava u beogradskim muzičkim školama „Stanković“ i „Vatroslav Lisinski“.

Osim studenata Olivere Vujnović, Kristine Živanić, Azre Halitović, Murisa Šerifovića i Mihajla Petrića na festivalu učestvuju i učenici muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ iz Bijeljine Vasilije i Radiša Blagojević, kao i Slavica Čobić, a nastup njih osmoro podržalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Republiku Srpsku na takmičenju predstavlja i profesor na katedri za harmoniku Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Danijela Gazdić, koja je u žiriju za dodjelu nagrada.

Gazdićeva je uoči takmičenja istakla da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo što je sedmi put na Beogradskom festivalu harmonike, koji okuplja veliki broj mladih i talentovanih umjetnika na harmonici.

„Prošle godine student iz moje klase bio je laureat. Mi tradicionalno dolazimo ovdje i dobijamo priznanja za prvo, drugo i treće mjesto. Drago nam je što imamo dobru saradnju i sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, koje nam obezbjeđuje smještaj. To mnogo znači našim studentima i jako sam im zahvalna na tome“, rekla je Gazdićeva za Srnu.

Studentkinja Kristina Živanić, Šapčanka koja studira na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, prvi put nastupa na Beogradskom festivalu harmonike.

„Ja sam na prvoj godini studija i za sada mi je super u Istočnom Sarajevu. Za studiranje u tom gradu sam se odlučila, jer na akademiji u Beogradu nema smera harmonike“, rekla je Živanićeva.

Njena koleginica Olivera Vujnović, student druge godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, na festivalu nastupa drugi put.

„Ove godine izvodim djela kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova i Domenika Skarlatija. Lijepo nam je u Beogradu, gdje imamo dobru saradnju i odličnu komunikaciju sa kolegama iz Srbije“, rekla je Vujnovićeva.

Beogradski fetival harmonike organizuje Udruženje ljubitelja harmonike „Akordeon“ iz Beograda sa idejom okupljanja učenika, studenata, nastavnika, koncertnih umjetnika i predavača iz Srbije, regiona i inostranstva.

Kako kažu organizatori, misija festivala je promocija i popularizacija harmonike kao klasičnog instrumenta, uz afirmaciju talentovanih učenika i njegovanje ljubitelja klasične harmonike sa posebnim akcentom na mlade, kao i podizanje nivoa kulturne svijesti.

Takmičenja se održavaju u disciplinama harmonika solo, kamerna muzika i orkestri harmonika, a tokom programa održavaju se i majstorske radionice, stručni seminari, koncerti i dječije muzičke radionice.

Filter 2019