Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Српска даје гаранције за изградњу тунела и двије гондоле у Источном Сарајеву

Аутор: Филтер/Мира Костовић

Са данашњег састанка предаједника РС Милорада Додика и градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића поручено је да ће Источно Сарајево имати подршку за изградњу тунела и двије гондоле.

Ћосић је захвалио Додику на свакодневнoј подршци Источном Сарајеву и  намјери да се свих шест градских општина равномјерно развија.

“Овај град данас ни близу не би изгледао овако да нема подршке свих републичких институција. Данас смо разговарали о томе како ће Источно Сарајево изгледати наредних година. Као што знате, усвојили смо Стратегију развоја града до 2029. године и могу рећи да сам са задовољством прихватио идеју предсједника да кандидујемо пројекте који праве разлику,  прojекте по којима ће ова генерација остати запамћена”, рекао је Ћосић након састанка.

Усаглашено је да су ти већи пројекти, чију изградњу ће подржати Република Српска тунел од Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева до Пала и двије гондоле – једна од Пала до Јахорине а друга од Источног Новог Сарајева до Јахорине.

“Све неопходне гаранције за реализацију ових пројеката даће Република Српска”, рекао је Ћосић.

Додик је поручио да је у Источно Сарајево данас дошао да на прави начин обиљежи чињеницу да је прије 30 година усвојена одлука о формирању овог града.

“Овај град је живио Републику Српску у свему што је било изазов али и напредак. Ово је најбоље могуће  свједочанство. Знате да готово 90 одсто објеката које данас видимо није постојало. Уз напоре људи из ове средине много је изграђено”, рекао је Додик.

Источно Сарајево је, додао је Додик, од стратешке важности за Српску.

“Зато смо прије неколико година сјели са људима одавде и питали шта су проблеми. Оно што смо тада евидентирали данас је ријешено. То су болница, пут према Јахорини, тунел Стамболчић и нека рјешења која су била важна за општине и за град”, рекао је Додик.

Поручио је да се град комуникацијски мора повезивати на најбољи могући начин.

“Договорили смо да се ради студија изводљивости за тунел. Нешто слично смо урадили на Чемерну а многи су тада сматрали да то није могуће. Рећи ћу да ћемо за неколико година сигурно урадити овај тунел”, поручио је предсједник Српске.

Рекао је и то да је град Источно Сарајево  важан због Универзитета и да је од кључне важности створити добре услове студирања и квалитетен кадар.

“Данас одајем признање људима у Источном Сарајеву који су имали вјере у Републику Српску, који су дошли оставивши своје станове и имања. Оставили су своје животе и дошли овдје, буквално на ливаду. Изградили су један овакав град, а то се може само ако постоји воља”, рекао је Додик.

Поручио је да се подршка свему што је важно за општине и град наставља. 

Filter 2019