Средњошколци из Источне Илиџе у мисији за „оброк љубави“

Извор: katera.news

Матуранти другог одјељења гимназије, као своју тему за такмичење из демократије и људских права, које се одржава сваке године, одабрали су тему „Оброк љубави“. Пројекат се базира на помагању и пружању помоћи хуманитарне организације „Оплемени срце“, која већ дуже вријеме активно ради у нашем граду.

– Поједини грађани живе у изузетно тешким и немогућим условима и њима је неопходна помоћ. Од основних кућних потрепштина и одјеће, храна им је најпотребнија. Један оброк дневно би им доста значио. Угрожени грађани углавном не добијају никакву новчану помоћ, а уколико примају одређени новчани додатак, он износи минималну помоћ од које би могли преживјети – рекли су ови хумани ученици за портал Катера.

Додају да организација „Оплемени срце“ не добија адекватну помоћ од града, као и да је новац из градског буџета недовољан за рјешавање проблема социјално угрожених грађана.

Ученици указују на важност ове организације и колико заправо мало ученика и младих људи знају за овај хумани покрет. Као главни проблем, матуранти истичу несвјесност о броју социјално угрожених породица на нивоу нашег града.

Идеја ученика је и мијењање закона о ПДВ-у на донирану храну, а поводом тог питања јавили су се Управи за индиректно опорезивање. На питање да ли је поменути закон ступио у реализацију, ученици су, како кажу, добили одговор да није дошло до измјене законских прописа који се тичу ослобађања од плаћања ПДВ-а за донирану  храну.

Организација „Оплемени срце“ има јединствени хуманитарани број за све мобилне оператере. Позивом на 17049 донирате 2 КМ за оброк социјално угроженим грађанима Источног Сарајева.

Filter 2019