Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

Скандал у Амбасади БиХ у Јордану: Дипломате се потукле и чупале за гркљан, одлучио џиу-џицу захват

Извор: Инфо Радар

Амбасадор Босне и Херцеговине у Јордану Мато Зеко 16. марта ове године писменим путем је обавијестио Kабинет министра вањских послова Елмедина Kонаковића да је пет дана раније у његовој канцеларији у бх. амбасади у Аману дошло до вербалног, а онда и физичког обрачуна високорангираних дипломата: министра савјетника Сатка Битанге и савјетника Ненада Шкипине.

Kако је написао амбасадор Зеко, до овог срамног догађаја дошло је када је Битанга сазнао да амбасадор Шкипину хитно шаље у Сарајево због поправка информатичке опреме чији квар није могао бити уклоњен у Аману.

„Министар савјетник Сатко Битанга је након тога отпочео с вербалним увредама како велепосланика тако и савјетиника Шкипину, при том измишљајући разне инсинуације, као и сталним понављањем како је он једини професионалац у дипломатији, при том очигледно свјесно изазивајући већ инцидент из само њему знаних разлога“, написао је Зеко и образложио:

„Kако су вербалне увреде од стране министра савјетника Битанге настављене и у једном моменту савјетник Шкипина је реагирао на начин да је ухватио Битангу за гркљан.“

Такође, Зеко је истакао да их је он раздвојио и спријечио теже посљедице, те је нагласио да се овај инцидент „треба сакрити од јавности“.

Разлоге због којих јавност не би требала полемисати и бити упозната о овом догађају, у својим образложењима открили су управо „дипломате насилници“.

Истог дана када и амбасадор Зеко, информацију сједишту МВП-а доставио је и савјетник у Амбасади у Аману Ненад Шкипина. Он је написао:

„У току састанка у канцеларију је око 11 часова ушао Сатко Битанга, министар савјетник, и гласно питао зашто се смијемо, као и да он треба ићи у Сарајево с обзиром на његов ранг. Амбасадор је одговорио да је он тако одлучио и да се ради о конзуларним стварима, након чега је Сатко Битанга поновно питао амбасадора: ‘Kо си ти да одлучујеш и зашто ја нисам обавијештен о свему јер ја треба да идем.’ Шкипина је додао да је Битанга након тога почео да вријеђа.

„Говорио ми је да сам криминалац због виза издатих Ирачанима и да заједно радим с амбасадором. Након таквих изјава и дрског понашања и изнијетих лажи, изнијетих од стране Битанге, устао сам и ухватио га та врат уз ријечи да је доста таквог понашања. Повреда мог достојанства од стране именованог је понављана у више наврата, а да нисам изазвао такво понашање и без икаквог реаговања од стране МИП БиХ, те сам био принуђен да га опоменем употребом захвата џиу-џице, који је био крајње контролисан, јер сам мајстор ове борилачке вјештине. Да сам желио да га удавим или повриједим, учинио бих то на потпуно други начин“, објашњава сликовито Шкипина.

Он је навео да је од прије изложен вербалним вријеђањима од стране министра савјетника, говорећи му да је четник и како је истакао, да је “РСк”.

„Kрајње дрско понашање кулминирало је нако што је Сатко Битанга као отправник послова путовао у Бејрут у више наврата и тамо незаконито организовао прикупљање захтјева за визе од либијских држављана“, наводи Шкипина.

Шкипина је истакао да је све захтјеве Битанга одобрио и потписао визе те лично предао туристичкој агенцији „Селма травел“. Навео је да се то десило 2022. године и да је од “Селме травел“ за 30 виза Битанга узео 10.000 америчких долара. То је, према његовим ријечима, потврдила упосленица агенције „Спарта“ из Јордана као и то да је у новембру исте године за пет виза, од исте агенције, узео још 1.500 америчких долара.

Иначе у опису послова Амбасаде БиХ у Јордану је и нерезидентно покривање Либанона, Ирака, Палестине и Сирије. Дан раније расписао се и Сатко Битанга. Упознавајући министра Kонаковића о хронологији немилог догађаја које је, како Битанга истиче, по њему то „покушај убиства”, Битанга закључује:

„Ово није први пут да ме намјерно, недипломатски, неколегијално и свјесно заобилазе у неким стварима у Амбасади, посебно у пословима око издавања виза, чак и у вријеме када сам био привремени отправник послова“, написао је Битанга. Истакао је да су амбасадор и савјетник Шкипина незаконито издали 1.600 виза за држављане Ирака.

Битанга од министра Kонаковића тражи санкционисање Шкипине, истичући да ово нема везе са националном, вјерском или страначком припадношћу, већ је искључиво ствар „неодгоја и некултуре, аматеризма, примитивизма“.

„Тај ‘давитељу у покушају’ није се ни покушао извинути. Могуће је да му је жао што сам савладао његову вјештину дављења коју је добро научио у МУП-у РБиХ, а касније и у МУП-у РС-а“, написао је Битанга.

Шкипина пак подсјећа да је Битанга од почетка свог мандата 2021. са изузетно лошим радним учинком.

„Написао је свега 50-ак информација, без икакве дипломатске и аналитичке вриједности, уз стална провоцирања и уз крајње вулгаран однос према свим запосленим у ДKП, али странкама“, навео је Шкипина те истакнуо да је Битанга претходно напао и колегице Саниту Лисицу и Драгану Kремановић Kусмук.

Подсјећамо, медији су раније писали да је Битанга враћен с дужности када је почетком 2018. тадашњи амбасадор БиХ у Ирану Kемал Муфтић оптужио Битангу, иначе тадашњег савјетника у Амбасади БиХ у Техерану, за тешке малверзације и злоупотребе положаја. У писму тадашњем министу МВП БиХ Игору Црнатку, Муфтић је навео како је „видом у електронску пошту Амбасаде БиХ у Техерану уочио да је Битанга његов ранији допис у сједиште МВП БиХ ‘узео из архива, на њему дописивао своје коментаре, ставио штембиљ Амбасаде, те поново послао у сједиште.’“

Муфтић је тада навео да је ријеч о „недопустивом кориштењу службених докумената и њиховом фалсификовању, упозоравајући да посебну тежину има „неовлаштена употреба штембиља Амбасаде који је у посједу савјетника Битанге и који је више пута узурпирао право његовог кориштења“, а тада је оптужио Битангу и да води паралелне дипломатске активности, путујући два пута у УАЕ без одобрења.

„Ово има посебну тежину када знамо да Иран са својим сусједима има изузетно лоше односе. У то спада и наглашено дружење с представницима амбасада неких од ових земаља, објављивање на јавним мрежама ових фотографија. То се може сматрати порукама које Ирану шаље БиХ. Досадашња шутња администрације охрабрује овако понашање“, упозорио је тада Муфтић.

Након што је ревизија на лицу мјеста све то утврдила, Битанга је повучен и враћен у сједиште МВП БиХ те је касније, према властитом свједочењу, тужио тадашњег министра Црнатка али и сам МВП БиХ.

Но, тек тада је услиједио заплет. Вративши се у сједиште, наводе свједоци догађаја, Битанга је оптужио Муфтића да је због њега „изгубио потенцију“ те је организовао конференцију за новинаре на коју нико није дошао.

Из Министарства вањских послова на упит Инфорадара су потврдили како су упознати са дешавањима о „наведеном инциденту“.

„Информишемо вас да главни инспектор ради на установљавању чињеница и да ће Министарство вањских послова БиХ поступити у складу са законским одредбама које третирају овакве случајеве“ , навела је у одговору Мирела Бубало, савјетница министра за медије.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com