Познати сви дипломатски представници БиХ у свијету

Извор: Независне новине/ Радош Крстојевић

На сједници Предсједништва БиХ изабрани су нови дипломатски представници БиХ у свијету, а предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изабрала је амбасадоре из реда српског народа након приједлога предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Тако ће нови амбасадор у Румунији бити Милорад Живковић, пут Мађарске ће Биљана Гутић Бјелица, у Србију ће Александар Врањеш, док ће Синиша Бенцун у Аустрију, пише banjaluka.net.

Нови шеф мисије БиХ у УН у Женеви требао би да буде Бојан Вујић, док ће шеф мисије БиХ при Европској унији бити Обрад Kесић.

Синиша Берјан изабран је за новог амбасадора БиХ у Kини, док ће у канцеларију у Грчкој ићи Драган Вуковић.

За амбасадора у Сјеверној Македонији изабран је Драган Јаћимовић, амбасада у Швајцарској биће резервисана за Бору Бронзу, док ће амбасадор БиХ у Пољској бити Kовиљка Шпирић.

Ту су још и Душко Kовачевић, као амбасадор у Израелу, Александар Богданић у Kанади, Александра Мичић у Бугарској.

Листу бх. дипломата који су изабрани из реда српског народа затварају Бојан Ђокић, као амбасадор у Уједињеним Арапским Емиратима, Татјана Телић као конзул у Чикагу и Вера Сајић као конзул у Штутгарту.

Подсјетимо, имена амбасадора члану Предсједништва БиХ предлаже предсједник Републике Српске у складу са Уставом Републике Српске. Позната су и имена амбасадора који долазе из реда Бошњака и Хрвата.

Денис Бећировић, бошњачки члан Предсједништва БиХ за амбасадоре је изабрао: Дамира Арнаута (Њемачка), Османа Топчагића (Велика Британија), Ерола Авдовића (Белгија), Златка Лагумџију (Уједињене нације), Хариса Башића (Савјет Европе), Амиру Арифовић-Хармс (Италија), Анесу Kундуровић (Данска), Елма Kовачевића-Бајтал (Хрватска).

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Kомшић за амбасадоре је изабрао: Драган Михаљевић (Турска), Свен Алкалај (САД), Вања Филиповић (шеф мисије при НАТО), Славко Матановић (Јордан), Дарио Новалић (Словенија), Данка Савић (шеф мисије БиХ у међународним организацијама смјештеним у Аустрији), Мато Зеко (Јапан).

Filter 2019