Fri. Mar 31, 2023
ћирилица /латиница

Погледајте како ће изгледати бициклистичка стаза од Сарајева до Пала

Извор: Филтер

Ускоро ће бити расписан тендер за избор извођача за изградњу бициклистичке стазе од Сарајева до Пала. Стаза ће водити трасом некадашње ускотрачне пруге.

То је заједнички пројекат градова Источно Сарајево и Сарајево, те општина Источни Стари Град, Пале и Стари Град Сарајево.

“Као Градска управа потписали смо споразум са партнерима и преузели обавезу за провођење тендерске процедуре за израду главног пројекта, који је израдила компанија “РАДИС” д.о.о. Источно Сарајево, којој овом приликом захваљујемо. Данас смо добили обавјештење од наших пријатеља из Делегације ЕУ да они крећу у припрему тендера за набавку извођача, док нама још остаје обавеза обезбјеђивања грађевинске дозволе”, појаснио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Поручио је да је за Источно Сарајево ово веома значајан пројекат, који ће промијенити слику у области љетног туризма и развоја бициклизма, као и у области промоције здравог живота у граду и општинама.

“У наредним фазама циљ нам је стазу продужити до Јахорине, као и изградити мрежу бициклистичких стаза обронцима Јахорине и Требевића, што ће у комбинацији са изградњом планираних гондола из Пала и Источног Новог Сарајева чинити комплетан и веома атрактиван туристички садржај”, навео је Ћосић.

Како је раније објављено, Европска комисија ће за изградњу бициклистичке стазе обезбиједити милион конвертибилних марака, док ће потписници Меморандума (општине и градови) финансирати израду пројектно-техничке документације износом од 100.000 до 150.000 КМ.

Бициклистичка стаза градиће се на дионици дугој око 15 километара, а већи дио трасе од око 10 километара територијално припада граду Источно Сарајево односно општини Источни Стари Град и Пале.

Стаза ће бити позиционирана старом трасом ускотрачне пруге „Ћиро“ Сарајево-Пале која је смјештена на обронцима Требевића, пратећи корито ријеке Миљацке.

Прва полазна тачка из општине Стари Град Сарајево биће од Вијећнице затим Бентбаше и шеталишта Дарива до Козје ћуприје и “Врела живота”.

Друга полазна тачка биће стара жељезничка станица на Бистрику, која ће такође водити до локалитета „Врело живота“.

Стазе ће се спајати на трасу пруге Ћиро која се простире у цјелости простором ускотрачне пруге према завршној позицији непосредно код старе жељезничке станице Пале.

Filter 2019