Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /латиница

Лукачу 300 КМ новчане казне због наношења повреде Станивуковићу

Извор: Глас Српске/Јасмина Салопек

Некадашњи министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач ослобођен је кривице за кривично дјело угрожавање сигурности бившег посланика у Народној скупштини Српске, а садашњег градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, док је за кривично дјело тјелесна повреда проглашен кривим за шта је добио новчану казну од 300 КМ.

Пресуда је изречена у бањалучком Основном суду, а на изрицању се нису појавили ни Лукач ни Станивуковић.

Судија Основног суда Зоран Милојица рекао је да је оптужени дужан да плати судске трошкове од 200КМ.

– Оптужени је такође, од дана правоснажности пресуде, дужан платити и 800КМ за вјештачење- рекао је Милојица, а Окружни јавни тужилац Сања Гузина најавила је жалбу.

Оптужница је Лукача теретила да је 23. децембра 2019. године, у вријеме када је био министар унутрашњих послова, за вријеме посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске,  упутио Станивуковићу озбиљну пријетњу.

– То је учинио на начин да му се пријетећим тоном обратио ријечима: „И немој никад више то да урадиш према мени, не знам према другима како, иначе ћеш завршити као што су и оне заставице завршиле овдје данас“ (премијер Српске Радован Вишковић је претходно поломио и бацио на под заставице НАТО) што је код оштећеног изазвало осјећај угрожености и страха за сопственим живот – наводи се у оптужници.

Додаје  се да је потом више пута позвао оштећеног да дође до њега, па када му је оштећени пришао,  упутио му је ријечи: “Још једном, још једном мајмуне“.

– Након тога  је отвореном шаком десне руке ударио оштећеног у лице, и на тај начин му је нанио тјелесну повреду у виду нагњечења слузнице доње усне – наводи се у оптужници Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Filter 2019