Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

Костовић: Ускоро јавна расправа о измјенама Кривичног законика

Фото: Дражан Поздеровић

Извор: Срна

Потпредсједник Удружења новинара Републике Српске Мира Kостовић изјавила је за Срну да се до сада предлагач измјена и допуна Kривичног законика није консултовао са представницима Удружења, али очекује да се уваже ставови професионалне новинарске заједнице при креирању коначног документа којим се предвиђа увођење кривичног дјела увреде и клевете.

“Удружење новинара Републике Српске ће ускоро организовати јавну расправу на којој ћемо позвати министра, колеге новинаре, правнике, адвокате, тужиоце и судије. Најбитније је да чујемо одговоре на недоумице које новинари истичу”, истакла је Kостовићева.

Она је нагласила да у Нацрту нису предвиђене затворске казне за клевету и увреду, за разлику од појединих земаља ЕУ, али да је потребно говорити о распону новчаних казни, те о квалификацији увреде и клевете.

“Оно што можемо видјети у тексту који је изашао у јавност јесте да то није довољно прецизно дефинисано. Видимо да су велике разлике у казни. Не видимо које су разлике дефинисане законом, те како ће то изгледати у пракси”, истакла је Kостовић.

Говорећи о објављивању туђих преписа и списа, Kостовићева пита како то практично примјенити у новинарству, односно шта ће ограничења у том смислу значити за рад новинара, те да је због тога важно да се приједлози чују на јавним расправама, да би се упутио захтјев за уврштавање или брисање појединих ставки из предложених измјена и допуна Kривичног законика.

Из Удружења новинара питају и на који начин ће се утврдити квалификација јавне личности.

“До сада смо имали у судским процесима ситуације гдје је новинарима, који су хтјели друге да туже за клевету, речено да морају имати више толеранције јер су јавне личности и да морају бити спремни и на већу критику. Да ли то значи да ће грађани моћи да туже некога за критику и увреду, а новинари неће?”, упитала је Kостовић.

Она је рекла да се у међувремену Удружење новинара Републике Српске консултује с правницима, али и колегама из Србије с обзиром на њихову богату праксу у овој области.

Влада Репблике Српске усвојила је 2. марта Нацрт закона о измјенама и допунама Kривичног законика Републике Српске којима се уводи ново кривично дјело против части и угледа, односно кривично дјело увреде и клевете.

Министар правде Милош Букејловић изјавио је да не постоји ниједан вид цензуре који би проистекао из криминализације клевете, односно увођења овог кривичног дјела у Kривични законик, нити вршења притиска на медије или ограничавања слободе говора и изражавања.

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да тиме нико не јуриша на новинарске структуре и да ће у јавној расправи бити елиминисани сви страхови које има медијска заједница.

Filter 2019