Sat. Mar 25, 2023
ћирилица /латиница

Клевета и увреда улазe у Кривични законик, предвиђене казне од више хиљада КМ

Извор: Срна

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да се Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске уводи ново кривично дјело против части и угледа.

Букејловић је рекао да новчана казна за увреду другога износи од 5.000 до 20.000 КМ, а ако је увреда учињена посредством медија, на јавном скупу или на други начин, због чега је увреда постала приступачна већем броју лица, новчана казна је од 10.000 до 50.000 КМ.

-Ако је учинилац био изазван недостојним понашањем увријеђеног или је оштећени пред судом прихватио његово извињење због учињеног дјела, суд га може ослободити казне. Ако је увријеђени увреду узвратио, суд може оба или само једног учиниоца ослободити казне – рекао је Букејловић на конференцији за новинаре након сједнице Владе Српске.

Када је ријеч о дефиницији клевете, ресорни министар је рекао да ко другоме износи или преноси нешто неистинито што може шкодити нечијој части или угледу, знајући да је то што износи или преноси неистина, биће кажњен новчаном казном од 8.000 до 30.000 КМ.

-ако је учињено посредством медија, друштвених мрежа, на јавном скупу или на други начин, због чега је клевета постала доступна већем броју лица, или ако је оно што се преноси довело или могло довести до тешких посљедица за оштећеног, учинилац се кажњава већом новчаном казном – истакао је Букејловић.

Према његовим ријечима, унесена је и одредба која се односи на кривично дјело изношење личних и породичних прилика, а кажњава се новчаном казном.

-Постоји и јавно излагање порузи због припадности одређеној раси, вјери или националности, која каже ко јавно изложи порузи или презиру лица или групу због припадности одређеној раси, боји коже, вјери, националности или због етничког поријекла, сексуалног опредјељења или родног идентитета, казниће се казном од 20.000 до 100.000 КМ – навео је Букејловић.

Постоји, истиче, и члан који каже да нема кривичног дјела ако је ријеч о увредљивом изражавању или изношењу нечег неистинитог у научном, стручном, књижевном, умјетничком дјелу, односно вршењу дужности прописане законом новинарског позива, политичке или друге јавне друштвене дјелатности или одбране неког права ако из начина изражавања или друге околности произилази да није учињено из намјере омаложавања или ако лице докаже истинитост свог тврђења или да је имало основаног разлога да повјерује у истиност онога што је преносило.

-Нацртом није предвиђена затворска казна за клевету. Гоњење за ова дјела се предузимају по приједлогу оштећеног -, рекао је Букејловић.

Он сматра да све ово не може угрозити слободу говора јер, свако ко професионално обавља свој посао, неће се наћи у ситуацији да учини увреду или клевету.

Додао је да нису предвиђене затворске казне за клевету, те да се само уводе новчане казне за све што се тиче повреде угледа и части.

-Гоњење за ова дјела се предузимају по приједлогу оштећеног – објаснио је министар.

Filter 2019