Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Инспектори ће контролисати продају цвијећа, цвијетних аранжмана и садног материјала

Извор: Филтер

У Источном Сарајеву ће током 6, 7. и 8. марта, пред предстојећи међународни празник – Дан жена, бити вршена контрола уличне продаје цвијећа коју обављају физичка лица. Инспектори ће контролисати субјекате који немају регистровану дјелатност продаје цвијећа, као и нерегистроване продаваце цвијећа који послују користећи интернет, односно, друштвене мреже.

Најавио је ово начелник Одјељења за инспекцијске послове у Граду Источно Сарајево, Ратко Ђуровић.

Приоритет инспекцијских контрола биће субјекти који се нелегално баве прометом цвијећа и садног материјала, као и сва остала физичка лица која се нелегално баве продајом, појаснио је Ђуровић.

„Лица која се баве нерегистрованом дјелатношћу продаје цвијећа, цвијетних аранжмана и слично представљају нелојалну конкуренцију и негативно утичу на одрживост пословања регистрованих предузетника који испуњавају све своје законске обавезе“, рекао је Ђуровић.

Он је додао да ће, према препоруци Републичке управе за инспекцијске послове, контрола бити вршена и у објектима са мјешовитом робом, парфимеријама, бутицима, тржним центрима, односно, продајним објектима који нису регистровани за обављање ове врсте дјелатности. 

Из Одјељења за инспекцијске послове наводе да се, у дане празника, продајом цвијећа на улицама и тезгама врло често баве физичка лица која немају регистроване никакве дјелатности, па самим тим не пријављују промет, нису дужни да имају фискалне касе, не пријављују раднике, нити извршавају обавезе које извршавају регистровани предузетници.

„Осим уличних продаваца цвијећа, постоје и цвјећаре које имају само интернет странице без адресе, а које се баве израдом  цвијетних аранжмана, и тиме односе дио посла регистрованим предузетницима“, наводе из овог Одјељења и поручују да ће сви који се баве нерегистрованом дјелатношћу и нелегалном продајом бити санкционисани.  

Filter 2019