Берјан: У Амбасади БиХ у Јапану данас обичан радни дан

Извор: Филтер

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан изјавио је Срни да 1. март, непостојећи дан независности БиХ, евоцира тужна сјећања на почетак грађанског рата у БиХ и да за српски народ у Републици Српској није, нити ће икада бити, обиљежаван као државни празник.

“Такозвани празник 1. март за Амбасаду БиХ у Јапану, као и претходних година, биће један обичан радни дан”, истакао је Берјан, коментаришући инструкцију министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Kонаковића коју је доставио свим амбасадама и генералним конзулатима БиХ да обиљеже 1. март – непостојећи “Дан независности БиХ”.

Берјан напомиње да је оваква инструкција којом се наставља пракса досадашњих бошњачких министара иностраних послова неприхватљива за амбасадоре и генералне конзуле из реда српског народа.

“Евидентно је поновно одсуство усаглашавања ставова и инструкција са Предсједништвом БиХ, које је једино и искључиво надлежно за вођење међународне политике”, навео је Берјан.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

Filter 2019