Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /латиница

Ћосић: Чуркин заузима значајно мјесто у животима Срба и Српске

Фото: РТВИС

Извор: Срна

Виталиј Чуркин заузима значајно мјесто у срцима и животима Срба и Републике Српске, јер је на бази одлуке предсједника и руководства Русије, рекао „не“ карактеризацији Срба као геноцидног народа, истакао је изасланик предсједника Републике Српске Љубиша Ћосић, на обиљежавању Дана руских дипломата у Источном Сарајеву.

Ћосић је подсјетио да улагањем вета у Савјету безбједности УН, руског дипломате Чуркина на британску резолуцију о Сребреници, није само спријечена карактеризација Срба као геноцидног народа, већ и уништавање односа у БиХ.

„Управо због тога цијенимо тај потез и због тога знамо ко су нам пријатељи и због тога се сјећамо Виталија Чуркина и свих руских дипломата“, истакао је Ћосић.

Он је нагласио да су Срби, иако малобројни, поносни на пријатељске и братске односе са Руском Федерацијом и њеним народом.

„Ми ћемо увијек бити ти који ће тежити праведности и томе да смо сви у једнаком третману и независно од тога да ли сте Србин, Хрват или Бошњак, требате једнако живјети и покушавати гајити пријатељске односе према Русији и свим дипломатама који су наши пријатељи“, рекао је Ћосић.

Ћосић је нагласио да Русија увијек тежи да буде иза српског народа, као и да у историји постоји много примјера гдје је руски народ стао иза српског, те да су Срби као народ опстали захваљујући интервенцијама Русије.

Он је навео и да 10. фебруар треба да буде дан свих дипломата у свијету, јер се Русија и њене дипломате боре за једнак статус свих народа и да ниједан народ не буде на неки начин угрожен.

„Никада се руски и српски народ нису опредјељивали у правцу неке врсте поларизације, него смо били на страни истине и правде“, указао је Ћосић.

Предсједник Удружења грађана „Источна алтернатива“ Војин Павловић, подсјетио је да је подизање спомен-обиљежја Чуркину била борба за истину, једнака оној коју је овај руски дипломата имао у УН, те додао да ће и даље инсистирати да споменик Чуркину буде постављен и у Сребреници.

Руски празник Дан дипломата установљен је указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године, поводом 200 година од формирања Министарства иностраних послова Русије.

Дан дипломата симбол је континуитета различитих периода у историји руске спољнополитичке службе и представља нераскидиву везу међу генерацијама.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације, у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије, полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

Чуркин је преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи 65. рођендана.

Овај руски дипломата остао је запамћен међу Србима, јер је у Савјету безбједности УН уложио вето на британску резолуцију о Сребреници и тиме спријечио неправедно жигосање српског народа као геноцидног.

Filter 2019