Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

ЋОСИЋ: Позивам колеге из СДС-а да се уозбиље, КОЛОС не може сазивати сједнице Савеза општина и градова

Извор: Филтер

Коментаришући захтјев Kонференције локалне самоуправе /KОЛОС/ СДС-а да се сазове ванредна сједница Скупштине Савеза општина и градова РС на којој би се говорило о цијени струје, предсједник Савеза Љубиша Ћосић поручује да страначка организација не може сазивати сједнице Предсједништва или Скупштине Савеза.

“Као градоначелник, своје колеге потпуно разумијем када су у питању изазови и проблеми са којима се сусрећу у функционисању њихових локалних заједница. Сви те изазове имамо и то не зависи од тога да ли смо начелници малих или великих општина или градова. Проблеме дијелимо и веома често о њима разговарамо на сједницама Предсједништва Савеза општина и градова, као и на самим скупштинама”, рекао је Ћосић у изјави за портал Филтер.

Он сматра да су начелници и градоначелници из СДС-а изабрали погрешан пут иако добро знају на који начин функционише Савез општина и градова Републике Српске. Против КОЛОС-а, каже, нема ништа, али је чињеница да путем страначке организације траже одржавање ванредне сједнице Скупштине Савеза општина и градова.

“То није у складу са правним актима Савеза. Јасно је прописано да трећина чланова Предсједништва Савеза сазива редовну или ванредну сједницу Скупштине Савеза. Ако је то једна трећина онда се Предсједништво изјашњава о томе, а када се изјасни позитивно административна служба има рок од 60 дана да сазове сједницу. То је један једини пут. Не постоји ниједна страначка организација у овој земљи која ће сазвати Скупштину једне потпуно нестраначке организације као што је Савез општина и градова”, појаснио је Ћосић.

Говорити о иступању из Савеза општина и градова уколико њихови захтјеви не буду испоштовани, јако је неозбиљно али и опасно, сматра Ћосић.

“Ако ћемо се ми бројати и дијелити у Савезу ко је из које партије , онда наш пут није никако добар по заступање интереса. Онда смо интересе наших општина и градова претворили у интересе партија на чијим листама смо изабрани”, поручио је Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева.

Подсјећа да је на посљедњој изборној Скупштини Савеза, управо на иницијативу СДС-а број чланова Предсједништва повећан са 19 на 21.

“То смо подржали како би у Предсједништву били још неки начелници из СДС-а. Ако смо излазили у сусрет, увијек је то било на њихов покушај да политизују тај Савез. Сматрали смо да требамо подржати како се колеге не би љутиле. Али, да нама сада КОЛОС сазива и тражи сазивање ванредне сједнице – не. То могу радити само чланови КОЛОС-а који сједе у Предсједништву Савеза и онда ће се Предсједништво изјаснити”, поручио је Ћосић.

Начелнике и градоначелнике је позвао на разумно дјеловање јер су и до сада, како каже, о свему разговарали.

“Немам ниједан приговор ниједног колеге из СДС-а али их позивам да се врате на разговоре у оквиру Савеза и на разговоре са Владом. Потпуно је легитимно да начелници траже састанак са Владом и сигуран сам да ћемо тај састанак и одржати. Али, на било који начин мијешати политику у ово је лоше, неозбиљно и, по мени, некоректно према другим колегама”, рекао је Ћосић.

Filter 2019