Wed. Mar 22, 2023
ћирилица /latinica

Ćosić: Istočno Sarajevo je bedem Srpske

Izvor: Srna/ Nataša Čeremidžić

Gradska uprava predano radi na tome da budućim generacijama bude ostavljen uspostavljen sistem kulture sjećanja. U ovoj godini biće završen najznačajniji takav projekat – Memorijalni kompleks posvećen stradanju sarajevskih Srba.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavio je da će 13. marta biti obilježeno 30 godina od nastanka grada koji je bedem Republike Srpske.

Ćosić je u intervjuu Agenciji SRNA rekao da će tog datuma, kada je 1993. godine zvanično donesena Statutarna odluke o organizaciji srpskog grada Sarajeva, biti održana svečana sjednica Skupštine grada na kojoj će biti donesena rezolucija o budućim pravcima razvoja Istočnog Sarajeva.

“Istočno Sarajevo je mlad grad. Imali smo generacije koje su stvarale tada Srpsko Sarajevo, imamo generaciju koja je bila omladina tokom rata i danas je u punom zamahu i sada treba napraviti prelomni momenat kada se nešto prepušta mlađoj generaciji. Ta generacija, koja će za petnaestak godina preuzeti upravljanje procesima, mora imati uspostavljen sistem”, rekao je Ćosić.

On je istakao da je budućim generacijama posebno potrebno ostaviti uspostavljen sistem vezan za kulturu sjećanja, te da Gradska uprava predano radi na tome i da će neki od najznačajnijih projekata biti završeni u ovoj godini.

Ćosić je najavio da će otvaranje najznačajnijeg projekta kulture pamćenja – Memorijalni kompleks posvećen stradanju sarajevskih Srba, biti 17. septembra, na krsnu slavu grada – Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog.

“Spomenik Belom anđelu i reljefni prikazi Stare crkve na Baščaršiji, Saborne i Crkve Preobraženja Gospodnjeg se već rade. Projektna dokumentacija se privodi kraju i svi neophodni sporazumi su u toku”, rekao je Ćosić i dodao da će ove godine biti završen i spomenik u okviru porte crkve Svetog Ilije na Lukama, a koji će biti posvećen svim Srbima trebevićkog kraja stradalim u 20. vijeku.

On je izrazio uvjerenje da će biti završena i projektna dokumenatcija za pasarelu koja će povezivati opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Ćosić je rekao da je raspisan i javni konkurs za literarne radove iz oblasti memorijalizacije kulture pamćenja.

“Nastojimo u ovoj oblasti uspostaviti sistem. Sve do sada, nažalost, imamo situaciju da se ljudi bave sporadično. Sada je potrebno fizički identifikovati spomenike kulture pamćenja i identifikovati i odrediti ljude koji će se baviti time. Sve što je ad hok, privremeno i povremeno, to nije dobro”, konstatovao je Ćosić.

On je rekao da je spremna i dokumentacija za izgradnju parka velikana zdravstva u krugu Bolnice “Srbija”.

“U fazi smo dobijanja građevinske dozvole i čim je dobijemo, odmah krećemo sa radovima”, najavio je Ćosić.

Trebević – Park prirode

Govoreći o proglašenju Trebevića Parkom prirode, Ćosić je najavio da će do kraja marta biti završene aktivnosti u vezi sa osnivanjem zajedničkog preduzeća koje će upravljati Parkom prirode koji se prostire na tri opštine grada Istočno Sarajevo.

“Sistemsko, kvalitetno i institucionalno upravljanje Trebevićom je neophodno da bi se uredila pravila na planini. Cilj je da se zaštite i biljne i životinjske vrste”, rekao je Ćosić.

On je naglasio da će proglašenje Trebevića Parkom prirode doprinijeti većem broju turista, a najavio je i uvođenje novih turističkih usluga.

“Siguran sam da će prvi rezultati biti vidljivi 2024. godine”, rekao je Ćosić.

Izuzetno uspješna prošla godina

Ćosić je rekao da je prošla godina bila sa najvećim izvršenjem budžeta Gradske uprave od kada postoji.

“Aktivnosti Gradske uprave su ogromne i u toku prošle godine funkcionisala je sasvim dobro. Mislim da ćemo imati izvršenje budžeta iznad 16.000.000 KM”, naveo je Ćosić.

On je istakao da su prošlu godinu obilježila i rekordna izdvajanja sredstava za sve segmente stanovništva.

“Za sport smo izdvojili 460.000 KM, za nevladin sektor 170.000, 100.000 KM za kulturu, više od 100.000 KM za stipendije, te za investicije oko 1,5 miliona KM bez ikakvog zaduženja. Gdje god je Gradska uprava imala obavezu da izdvaja sredstva, izdvajala je rekordno”, rekao je Ćosić i dodao da su pokrenute i nove aktivnosti, čiji će se rezultati osjetiti, kako ove, tako i narednih nekoliko godina.

Ćosić je posebno naglasio da su završene aktivnosti na izradi strategije razvoja Grada za period od 2023. do 2029. godine.

“Nadam se da će na narednoj Skupštini biti usvojen prijedlog strategije razvoja”, rekao je Ćosić i dodao da je Gradska uprava u prošloj godini imala kontakt sa svima.

“Imali smo kontakt sa Vladom Republike Srpske, sa rukovodstvom Srpske, međunarodnim organizacijama i kompanijama. Gradsku upravu smo u potpunosti uključili u život svih stanovnika Istočnog Sarajeva”, rekao je Ćosić, koji je dužnost gradonačelnik ovog grada preuzeo 2. februara 2021. godine.

Istočno Sarajevo – bedem Srpske

Gradonačelnik je podsjetio da je u razvoju Istočnog Sarajeva, osim Vlade Republike Srspke, izuzetno značajna i uloga rukovodstva Srbije, te da je Srbija, svjesna značaja ovog grada, u ovaj grad u posljednjih pet godina uložila više od 10.000.000 evra.

On je podsjetio da je Srbija uložila više od 100.000.000 KM i u projekat izgradnje Srpskog Sarajeva.

“Ubijeđen sam da će i u budućnosti njihova podrška biti usmjerena prema nama, jer je rukovodstvo Srbije prepoznalo značaj grada, bedema Republike Srpske. Znam da rukovodstvo Srbije planira na proljeće posjetu Republici Srpskoj i da će u fokusu biti i neke od opština u sastavu Istočnog Sarajeva. Najviše bismo voljeli da posjete svih šest opština, ali dobro je i ako je jedna. To je značajno”, rekao je Ćosić.

On je istakao da odnos među gradskim opštinama funkcioniše i da se konstantno radi na unapređenju.

“Naših šest opština zajedno sa gradom su prednost. Ja bih svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, koje po veličini to mogu, preporučio da imaju opštine u sastavu grada kao što mi imamo. To je plus za dinamičniji razvoj”, rekao je Ćosić.

Gradska uprava, oslonjena na Vladu Republike Srpske i podršku iz Srbije, ističe Ćosić, može naprijed.

“Vlada Republike Srpske mora, a mislim i da jeste, svjesna značaja Istočnog Sarajeva i njegove pozicije. Ovdje je bila livada. Nijedna opština, koja je danas u sastavu Istočnog Sarajeva, ni blizu nije izgledala kao što danas izgleda u sastavu grada”, naglasio je Ćosić.

Filter 2019