Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Хоће ли Влада јавно објавити ко је примао плату а није долазио на посао?

Извор: Филтер

Из ПДП-а су данас затражили да се јавно објаве информације о особама које су примале плату а нису долазиле на посао. Наиме, шеф клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак сматра да треба објавити имена свих државних службеника и запослених у републичким институцијама и установама који су у претходном периоду примали плату иако нису долазили на посао.

Он је додао да није до данас добио одговор на посланичко питање ко су ти људи, да ли су кажњени одговорни и зашто нису поднесени извјештаји тужилаштвима јер је у питању кривично дјело.

Члан Предсједништва ПДП-а Драшко Станивуковић сматра да се Влада мора обрачунати са нерадницима у јавном сектору и да одговорни морају бити процесуирани.

Након обраћања јавности представника ПДП-а, реаговали су и из Владе Републике Српске. Поручују да су по прелиминарним и првим анализама, неправилности утврђене у случају 20-так лица у неколико јавних предузећа, а о чему је јавност благовремено, тачно и јасно информисана. 

Ипак, о осталим детаљима тренутно јавно не могу говорити.

“Када је у питању изношење имена и презимена тих лица, истичемо да је правни тим Владе Републике Српске заузео став да се у јавност не могу износити имена и презимена тих лица све док институције званично не заврше провјеру и санкције за овакво кршење радног односа, а што је дефинисано Законом о раду и важећим законима који регулишу ову област”, наводи се у саопштењу Владе Српске.

Имена и презимена тих лица су, поручују, позната институцијама, а које по службеној дужности проводе радње и активности предвиђене законском регулативом и по проведеним процедурама јавност ће бити упозната.

“По питању изјава о томе да нису достављени подаци о фирмама које су склапале уговоре током пандемије корона вируса, истичемо, као што смо и до сада више пута информисали јавност, да су све процедуре проведене у складу са јавним набавкама и да на интернет страницама установа и институција постоје јавно доступне информације о провођењу поступка јавне набавке, а након тога и склапања уговора, као и подаци о компанијама са којим су склапани уговори”, наводи се у саопштењу Владе.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com