Wed. Mar 22, 2023
ћирилица /латиница

Фебруарска “Филмотека” посвећена Тенесију Вилијамсу

Извор: Филтер

Кинотека Републике Српске у оквиру редовног програма ФИЛМОТЕКА организује пројекције филмова снимљених по драмским комадима Тенесија Вилијамса.

Филмотека ће се одржати 7. и 8. фебруара у Културном центру Источно Ново Сарајево. Пројекције филмова почињу у 19.00 часова, а улаз је слободан.

Тенеси Вилијамс је био амерички драмски писац и један од најзначајнијих драмских писаца 20. вијека.

Освојио је двије Пулицерове награде за драму; за комад Трамвај звани чежња 1948. и за драму Мачка на усијаном лименом крову 1955.

Његове драме Стаклена менажерија из 1945. и Ноћ игуане из 1961. освојиле су награду Њујоршког удружења драмских критичара. Драма Тетовирана ружа је 1952. освојила награду Тони за најбољи позоришни комад.

Прве вечери ФИЛМОТЕКЕ, 7. фебруара, биће приказан филм Трамвај звани чежња.

Драма Трамвај звани жеља написана 1947. године, популарност широм свијета стекла је истоименом филмском адаптацијом режисера Елије Казана из 1951. године, у којој су главне улоге играли Марлон Брандо и Вивијен Ли. Занимљиво је да по мотивима овог драмског текста и Вуди Ален 2013. године реализује сценарио за свој филм Плави јасмин .

Казанова верзија за филм, коју је такође написао Вилијамс, добила је три од четири Оскара који се додјељују главним и споредним глумцима.

Друге вечери, 8. фебруара, биће приказан филм Тетовирана ружа.

Тетовирана ружа је америчка филмска адаптација истоименог комада Тенесија Вилијамса из 1955. године. Адаптирали су га Вилијамс и Хал Кантер, а режирао Данијел Ман, са звијездама Аном Мањани, Бертом Ланкастером, Марисом Паван и Џоом Ван Флит.

Ана Мањани је освојила Оскара за најбољу глумицу за своју улогу, филм је освојио најбољу умјетничку режију и најбољу камеру, а добио је још пет номинација, укључујући најбољи филм и најбољу споредну глумицу за Марису Паван.

Filter 2019