Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

У Сарајеву због прекомјерне загађености ваздуха проглашена мјера приправности

Извор: Срна

У Kантону Сарајево данас је због прекомјерне загађености ваздуха проглашена мјера приправности након што се на већини кантоналних мјерних станица у посљедња 24 часа биљежи раст концентрација загађујућих ПМ 10 честица.

Одлуку је донијела Влада Kантона Сарајево.

Према посљедњим подацима, измјерене вриједности ПМ 10 честица у Илијашу, Вогошћи, те на Илиџи и Отоци на прагу су проглашења епизоде “упозорење”, саопштено је из Kантона Сарајево.

Према синоптичкој прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, временске прилике у наредна три дана неће погодовати побољшању квалитета ваздуха.

Током трајања епизоде “приправности”, из Завода за јавно здравство Kантона Сарајево препоручују ризичним групама становништва – трудницама, дјеци, старијим особама, те хроничним болесницима са плућним и кардиоваскуларним обољењима да редукују напорне физичке активности, као и боравак на отвореном.

Истовремено је забрањено кретање аутомобила и теретних возила чији дизел мотори имају норму “еуро један” и мању у општинама Стари Град, Центар, Нови град, Ново Сарајево и Илиџа, уз појачане контроле инспекцијских органа и асистенцију органа МУП-а.

Обавезно је и смањење температуре за минимално два степена Целзијуса на свим постројењима за производњу топлотне енергије са листе правних и физичких лица која за загријавање просторија користе чврста горива и тешка лож уља, уз препоруку за евентуални прелазак на природни гас или електричну енергију, гдје за то постоје техничке могућности.

Апелује се на становништво, као и привредни сектор да не доприносе додатно загађењу ваздуха, а сугерише се и редуковање кориштења приватних аутомобила.

Filter 2019