Sat. Mar 25, 2023
ћирилица /латиница

У петак оснивање и избор руководства Парка природе “Требевић” Источно Сарајево

Извор: Филтер/Мира Костовић

У петак, 3. марта, пред одборницима Скупштине града Источно Сарајево наћи ће се и Одлука о оснивању ЈУ Парк природе “Требевић” Источно Сарајево.

Оснивачи Парка природе су Град Источно Сарајево и општине Пале, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево.

Предвиђено је да одборници на сједници у петак изаберу директора ЈУ Парк природе “Требевић”.

Управни одбор имаће пет чланова – два ће изабрати Град, а по једног свака од три општине.

Дјелатности Установе биће спровођење мјера заштите, очувања, уређења, управљања и презентација Парка природе „Требевић“, затим обезбјеђивање обиљежавања граница заштићеног подручја, осигурање неометаног одвијања природних процеса и одрживог коришћења заштићеног подручја.

Такође, Парк природе ће пратити кретање и активности посјетилаца, водити евиденције о природним вриједностима, као и друге дјелатности утврђене законом.

Подсјећамо, Влада Републике Српске је у септембру прошле године прогласила Парк природе Требевић заштићеним подручјем.

Ово је сада једно од 33 заштићена подручја у Српској, а обухвата већи дио масива планине Требевић, те клисурасте долине Миљацке, што је површина од 5.036 хектара.

На тој површини парка установљен је режим заштите другог и трећег степена. То значи да је забрањено сакупљање и искоришћавање строго заштићених дивљих биљних и животињских врста, осим у научноистраживачке сврхе с циљем унапређења природних вриједности.

Забрањује се уништавање дивљих врста биљака и гљива, узнемиравање, повређивање, уништавање и тровање дивљих животињских врста, непланско порибљавање вода, депоновање отпада, изградња хидроенергетских објеката, извођење грађевинских радова који могу проузроковати значајне неповољне и трајне промјене геоморфолошких и хидролошких обиљежја.

У Парку природе “Требевић”, у складу са степеном заштите, забрањена је и сјеча шуме, осим с циљем унапређења стања и очувања станишта, ријетких и угрожених врста.

Filter 2019