Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

U akciji darivanja krvi na Palama prikupljene 63 doze

Izvor: Srna

U vanrednoj akciji dobrovoljnog davanja krvi danas su na Palama prikupljene 63 doze ove dragocjene tečnosti.
Šef transfuzijske službe u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu Jelena Stojanović Lukić rekla je novinarima da su rezerve krvi smanjene, da bi normalno funkcionisali potrebni su dobrovoljni davaoci, a upravo akcijama se to i postiže.

Ona navodi da je ovo druga akcija na Palama na kojoj su se pridružili humani ljudi ove opštine, paljanski srednjoškolci-maturanti, zaposleni Ekonomskog fakulteta, predstavnici Oružanih snaga BiH.

“Ove akcije treba da budu svake sedmice jer je veliko opterećenje na porodicama pacijenata koji su prinuđeni da prikupljaju krv za najmilije. Imamo i pacijente sa trombocitopenijom kojima je za jedan dan potrebno šest davaoca krvi da bi im se pripremila jedna terapijska doza”, poručila je Lukićeva.

Ona je zahvalila Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije koji su uvijek uz njih i što su u rekordnom vremenu organizovali vanrednu akciji s obzirom da su različite opštinske organizacije Crvenog krsta otkazali tri planirane akcije krvi u februaru.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Gospava Pejić rekla je da su za dva dana spremili vanrednu akciju zahvaljujući sposobnosti njihovih članova, dekana Ekonomskog fakulteta Pale Marka Đoga, stanovnika Pala, te se ne smije dozvoliti da nema svih krvnih grupa.

Ona dodaje da je odziv bio izuzetno dobar, sa 108 prijavljenih davalaca od čega su 42 prvi put darovala krv.

Pejićeva je zahvalila stanovnicima Pala koji svoju humanost pokažu u hitnim situacijama, te da su uspjeli obezbijediti dovoljne rezerve krvi kako sugrađani ne bi brinuli.

Akciju je organizovalo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, u saradnji sa Zavodom za transfuziju bolnice “Srbija“ u Istočnom Sarajevu.

Filter 2019