Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Успјешна посјета Јапану Електротехничког факултета из Источног Сарајева

Извор: Филтер

Представници Електротехничког факултета (ЕТФ-а) Универзитета у Источном Сарајеву (УИС), декан проф. Божидар Поповић и продекан за наставу, проф. Срђан Лале, боравили су у вишедневној посјети Јапану у периоду 30. јануар – 04. фебруар.

Том приликом, у пратњи амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана, посјетили су три престижна национална јапанска универзитета у вишемилионским префектурама Гунма, Нагано и Вакајама, као и свјетски познату мултинационалну коорпорацију Фујитсу /Fujitsu/ која се бави производњом информационо-телекомиуникационе (ИТ) опреме и услугама из те области.

Све посјете су организоване посредством Амбасаде БиХ у Јапану.

Приликом посјете универзитетима, представнике ЕТФ-а и амбасадора Берјана дочекали су ректори, проректори и декани са сарадницима поменутих јапанских универзитета.

Договорени су и усаглашени текстови споразума о сарадњи чије коначно потписивање се очекује до краја фебруара текуће године, након спровођења административних процедура са обје стране.

Споразуми о сарадњи ће обухватити четири факултета УИС-а и то Електротехнички, Машински, Технолошки и Пољопривредни факултет и укључиваће различите облике сарадње са факултетима три јапанска универзитета, између осталог, размјену студената и академског особља, заједничке научно-истраживачке пројектне апликације, организацију конференција, и друго. Споразуми ће се потписати на период од пет година а претходно су већ потписани међууниверзитетски споразуми.

Са менаџментом Фуџицу коорпорације, основане давне 1935. године, која спада у водеће свјетске коорпорације у области ИТ технологија, разговарано је, између осталог, и о обављању стручне праксе за студенте УИС-а као и организовању студијских посјета.

Делегација из Источног Сарајева је имала прилику да се упозна са радом коорпорације, иновативним производима и услугамаа, историјатом и пословањем коорпорације.

Фуџицу коорпорација, са сједиштем у Токију, има више од 130.000 запослених и послује у 180 земаља свијета. Бави се примјеном најмодернијих технологија из области развоја нових генерација супер-рачунара, вјештачке интелигенције, биометријских система, Интернета ствари и дигитализације.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com