Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Успомене једне породице: Чији је фо­то-ал­бум из ратног Сара­јева?

Извор: Филтер/Мира Костовић

Међу црвеним корицама старог фото-албума испричана је историја једне сарајевске породице. Успомене су сачуване али потрага за потомцима траје пуне три деценије.

Данијела Мрда, директор Архива БиХ, за портал Филтер открива причу о албуму који већ тридесет година чека власнике. На молбу директора Историјског архива Ужице, Жељка Марковића, са нама дијели податке у нади да ћемо заједно пронаћи потомке сарајевске породице.

Прича почиње у ратом захваћеном Сарајеву. Стари фото-албум лежао је заборављен у подруму једне зграде на Марин Двору. Ту га је случајно пронашла Душанка Шепић која је одлучила сачувати нечије упомене вјерујући да ће албум предати у праве руке.

Душанка је живјела у згради на Марин Двору а када се након рата, накратко вратила, тражећи своје, набасала је на нечије успомене. У забаченом дијелу подрума угледала је стари фото-албум. Знала је само да та породица није живјела у њеној згради. Пошто су остали станари већ напустили зграду, а не знајући чији је албум и како је ту доспио, узела га је с надом да ће касније пронаћи власнике. Ратни вихор је одвео у Србију а након дугогодишњих покушаја да сазна чији је албум, одлучила је да посао тражења препусти другима.

Албум је дала свом брату Милораду Мисаиловићу који се за помоћ обратио Историјском архиву у Ужицу. Директор ужичког архива Жељко Марковић је још 2017. године затражио помоћ медија у Србији у ширењу приче о албуму. Распитивали су се, настојали сазнати било шта али никакве информације о власницима албума до данас нема.

Стари фото-албум је заправо свједочанство о скоро вијеку живота једне породице у Сарајеву. На основу фотографија закључак је да је ријеч о тада добростојећој српској породици.

Све почиње сликама старог Сарајева и то још од 1878. године. Углавном су ту фотографије чланова породице са уписаним именима, али нигдје у албуму нема презимена. Када правите породични албум вјероватно не размишљате да ће и тај податак једнога дана некоме затребати… Ипак је то албум ваше породице.

У њему су фотографије више генерација једне породице. Помињу се Мира, Владан, Бела. Забиљежено је да се Мира родила 1936. године а Владан 1940. Један мушкарац из те породице био је у војсци у Новом Саду 1939. године, а испод фотографије једне лијепе дјевојке која је забиљежена 1932. пише “Мис академика”.

Ту су и сли­ке са вјен­ча­ња, за­тим оне са ули­ца Са­ра­је­ва, Ко­њи­ца, Це­ља, са ље­то­ва­ња у Ши­бе­ни­ку, Хер­цег Но­вом, Ул­ци­њу. Слика­ли су 1937. и свој лук­су­зни ауто­мо­бил. По­ми­ње се у јед­ном пот­пи­су се­ло Пе­тро­ви­ћи на Тре­бе­ви­ћу…

На посљедњој фотографији уписана је 1967. година. На фотографији је већ поменута Мира са једном старијом женом.

Вјерујемо да ће се међу читаоцима овог текста пронаћи неко ко на основу изнесених података може знати о којој породици је ријеч. Душанкина жеља је тог ратног дана, када је напуштала Сарајево, била да сачува туђе успомене. Остваримо њену жељу и помозимо да скоро вијек породичних успомена коначно нађе своје потомке.

Уколико имате информације које нам могу помоћи, јавите нам се на фејсбук и инстаграм страницу, или на мејл citajfilter@gmail.com.

Писати можете и директору Архива БиХ Данијели Мрда, која је са нама подијелила ову причу direktor@arhivbih.gov.ba

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com