Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /латиница

Усвојен Породични закон

Извор: Срна/Филтер

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас Породични закон којим се знатно унапређује заштита права и интереса дјетета, прецизније уређују имовински односи супружника, уводи институт породичног дома, а редефинише институт усвојења.

Овај закон посланици су усвојили на посебној сједници парламента, а како је раније објављено закон дефинише да износ издржавања не може бити мањи од 15 одсто од просјечне плате у Републици Српској за свако издржавано лице, нити већи од 50 одсто од укупних мјесечних прихода даваоца издржавања за сва лица која траже издржавање.

Једна од најважнијих измјена је и увођење новог института – заједничко вршење родитељског права и након развода брака, који родитељима који не воде заједнички живот даје могућност заједничког вршења родитељског права, ако закључе споразум о заједничком вршењу родитељског права и ако суд процијени да је то у најбољем интересу дјетета.

Уређење вршења родитељског права и одржавање личних односа даје се у надлежност суду, чиме се обезбјеђује већа и сигурнија заштита родитељског права и дјечија, за разлику од досадашњег уређења, које је било повјерено центрима за социјални рад. То је у пракси представљало проблем у погледу провођења одлука и непостојању механизма за њихово извршење.

Увођењем института – право на породични дом, дефинисано је да су то непокретности у којима живе родитељи и њихова малољетна или усвојена дјеца, а да брачни супружник, за вријеме трајања брака, не може отуђити или оптеретити породични дом који представља заједничку имовину, без сагласности другог брачног супружника која се даје у форми нотарски обрађене исправе.

У случају развода брака у породичном дому остаје родитељ којем је повјерено вршење родитељског права, односно са којим дијете живи.

Посланици су на данашњој сједници усвојили и Закон о стандардизацији у Републици Српској и Закон о измјенама Закона о ванпарничном поступку. Изгласани су и Закон о измјенама и допунама Закона о привредним друштвима и Закон о измјенама и допунама Закона о енергетици.

Посланици су усвојили и Закон о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске, Закон о измјенама и допунама Закона о пчеларству и Закон о измјени и допуни Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске.

Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о туризму, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com