Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /латиница

Српска планира обољелима од малигних болести омогућити чување репродуктивног материјала

Извор: Глас Српске/ Анита Јанковић Речевић

У борби за потомство Република Српска планира још један значајан искорак, а то је да обољелима од малигних болести омогући чување репродуктивног материјала да би се након изљечења могли остварити као родитељи.

Потврдили су то за “Глас” у Фонду здравственог осигурања РС из којег су навели да је новим Законом о обавезном здравственом осигурању Српске, који је почео да се примјењује крајем септембра прошле године, између осталог, предвиђено доношење програма за обезбјеђивање биомедицински потпомогнуте оплодње, а којим је предвиђено и увођење нове мјере, односно финансирање онкофертилитета. Ријеч је о чувању полних ћелија, ембриона и сперматозоида онколошких пацијената прије самог излагања зрачењима и терапијама.

– Будући да је ово новији тренд у репродукцијској медицини, то је показатељ да Српска иде у корак са свијетом и прати трендове у медицини у настојању да и на овај начин будемо подршка унапређењу репродуктивног здравља и пронаталитетне политике, али прије свега да буде омогућено младима који оболе од малигних болести да након изљечења могу да постану родитељи – рекли су Фонду здравства.

Истичу да је рок за доношење наведеног програма 31. јул, а тим документом биће дефинисано и право да парови након два неуспјела покушаја вантјелесне оплодње могу трећи поступак урадити у иностранству.

– Наше опредељење је да поменути програм буде донесен и прије тог рока те тренутно радимо на његовој изради. Након што буде усвојен програм потребно је да Влада Српске донесе одлуку о начину његовог финансирања, након чега ће почети примјена предвиђених нових права – рекли су у Фонду и подсјетили да су протеклих година направили бројне искораке па поред три поступка вантјелесне оплодње финансирају и чување ембриона, а у потпуности су покривени и трошкови прегледа, савјетовања и лијечења у вези са планирањем породице.

Предсједница Савеза жена обољелих од карцинома дојке “Искра” Сузана Кекић каже за “Глас” да ће нова мјера бити од великог значаја, јер све млађа популација оболијева од малигних болести.

– Нажалост, од карцинома дојке оболијевају дјевојке већ у двадесетим годинама, кад нису удате ни остварене као мајке. Њима ће и те како значити да сачувају своје јајне ћелије за будућност. То је новија пракса и није ми познато да је нека наша чланица сачувала свој репродуктивни материјал. Једна је планирала, ишла у Загреб да се распита о том методу, али на крају то није урадила из личних разлога – рекла је Кекићева.

Републички координатор за малигне болести Зденка Гојковић каже да се у Српској с циљем очувања репродуктивног материјала код мушкараца и жена који оболе од карцинома примјењују одређене процедуре.

– Мушкарци који имају карцином тестиса прије започињања терапије лијечења дају сперматозоиде на чување, а женама којима онколошка терапија може оштетити функцију јајника дајемо инјекције које заустављају менструални циклус и сазријевање јајних ћелија. Те инјекције у високом проценту могу сачувати јајнике од оштећења, али је већа је шанса за потомство ако се уради стимулација јајника и сачува репродуктивни материјал – казала је Гојковићева за “Глас”.

Услове за чување репродуктивног материјала у Српској има здравствена установа “МедикоС”, једина клиника у Републици гдје се изводе поступци вантјелесне оплодње.

На презентацији за новинаре, која је јуче одржана у просторијама ове клинике истакнуто је да би финансирање онкофертилитета и те како значило пацијентима у Српској, наводећи да мушкарцима пружају комерцијалну услугу чувања сперматозоида која за пет година чувања кошта 220 КМ. Навели су да би за жене та услуга много више коштала, јер су прије чувања и узимања јајних ћелија неопходне процедуре које захтијевају скупе терапије.

Генетска тестирања

Сузана Кекић каже да Српска у склопу обавезног здравственог осигурања треба да уврсти и могућност генетског тестирања на карциноме.

– Грађани Српске та тестирања махом раде у Србији, јер код нас нису доступна ни комерцијална ни бесплатна. Коштају око 2.000 евра и показују колики ризик особа има од оболијевања од карцинома и које врсте – рекла је она.

Filter 2019