Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Спасиоци из Српске остварили контакт са преживјелима под рушевинама у Турској

Фото: ruczrs.org

Извор: Срна

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је да специјализовани тим Републике Српске за спасавање из рушевина већ ради на терену погођеном разорним земљотресом у Турској и да су данас остварили контакт са преживјелима у граду Кахраманмарашу.

“Чујемо се са члановима овог тима из минута у минут. Посљедња порука у мом телефону је да имају назнаке да у мјесту у којем раде под рушевинама има живих и да су успјели да остваре контакт. Затражили су помоћ радних машина”, рекао је Новитовић.

Он је навео да данас путује у Турску и предводиће нову екипу и конвој помоћи из Српске са додатном опремом за самоодрживост спасилачког тима на терену, јер раде у тешким временским условима на температури од минус 20 степени Целзијусових.

Новитовић је рекао да ће опрема бити достављена копненим путем и очекује да 3.000 километара пређу за 36 часова.

Подсјетио је да је због тешке ситуације одлучено да спасилачки тим отпутује авионом, а да опрема буде допремљена на овај начин.

“Возимо шаторе, гријалице, топове за загријавање, агрегате, монтажне кревете, медицинску опрему и лијекове. Овај пут смо због хитности и брзине реаговања примијенили нестандардни модел пружања помоћи, односно да наш тим буде што прије на терену”, додао је Новитовић.

Он је рекао да су данас у Турску упућена три тима Цивилне заштите – из Бањалуке, Угљевика и Источног Сарајева, те да ће им се придружити тим спасилаца из Брчко дистрикта.

Новитовић је навео да је спасилачки тим из Српске отпутовао у Анкару, након тога је турским војним авионом пребачен у Кахраманмараш, а у кампу бораве са спасилачким тимом Руске Федерације.

“Наша јединица је максимално искориштена и обављају задатак који им је повјерен”, истакао је Новитовић.

Припадници Цивилне заштите Републике Српске оспособљени за помоћ у санирању штете од природних катастрофа допутовали су јуче у турски град Кахранманмараш у којем је више од 940 зграда срушено у разорном земљотресу.

У хуманитарну мисију отпутовао је 21 припадник Цивилне заштите, као и пас трагач оспособљен за тражење људи под рушевинама.

Отишли су на иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика који их је у Турску отпратио са аеродрома Маховљани у Бањалуци.

Агенције јављају да су у Кахраманмарашу, у којем је стационирана екипа из Српске, регистровани епицентри оба земљотреса која су у понедјељак, 6. фебруара, погодила Турску.

Дијелове Турске и Сирије је у понедјељак, 6. фебруара, погодио разорни земљотрес јачине 7,8 степени по Рихтеру када је, према посљедњим подацима, у Турској погинуло 8.574 људи, а повријеђено 49.133.

У Сирији је, према подацима Сиријске новинске агенције, погинуло 1.262 људи, а повријеђено 2.285.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com