Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

SIPA vrši pretrese i hapšenja u više gradova zbog falsifikovanih diploma

Izvor: Glas Srpske

Službenici agencije SIPA jutros su započeli pretrese na 18 lokacija u okviru akcije “Klaster”, koja je usmjerena na otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela koja se odnose na falsifikovane diplome.

Više zaposlenih i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH privedeno je zbog navodnog nezakonitog izdavanja i nedozvoljene trgovine fakultetskim diplomama, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Akcija se sprovodi na području Bijeljine, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

“Pretresi se vrše na osamnaest lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, te podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave”, navodi portparol SIPA Jelena Miovčić.

Akcija “Klaster” je rezultat višegodišnjeg rada SIPA, koja je usmjerena na otkrivanje počinilaca pomenutih krivičnih djela, navodi Miovčić.

“Akcija se realizuje po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, u saradnji sa MUP-om RS, MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i policijom Brčko distrikta. Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku, o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno”, dodala je Miovčić.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je u okviru pretresa zaplijenjena i veća količina novca koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova.

Iz Tužilaštva BiH i Sipe najavljeno je da će više informacija o ovoj akciji biti saopšteno nakon završetka aktivnosti.

Filter 2019