Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

СИПА врши претресе и хапшења у више градова због фалсификованих диплома

Извор: Глас Српске

Службеници агенције СИПА јутрос су започели претресе на 18 локација у оквиру акције “Кластер”, која је усмјерена на откривању и документовању кривичних дјела која се односе на фалсификоване дипломе.

Више запослених и високих званичника универзитетских и факултетских установа у БиХ приведено је због наводног незаконитог издавања и недозвољене трговине факултетским дипломама, саопштено је из Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА).

Акција се спроводи на подручју Бијељине, Бањалуке, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара.

“Претреси се врше на осамнаест локација, на адресама девет физичких и девет правних лица, због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, недопуштена трговина и прање новца, те подстрекавање, злоупотреба положаја или овлаштења, фалсификовање или уништење службене исправе и кривотворење службене исправе”, наводи портпарол СИПА Јелена Миовчић.

Акција “Кластер” је резултат вишегодишњег рада СИПА, која је усмјерена на откривање починилаца поменутих кривичних дјела, наводи Миовчић.

“Акција се реализује по налогу Суда и Тужилаштва БиХ, у сарадњи са МУП-ом РС, МУП-ом Херцеговачко-неретванског кантона, Средњобосанског кантона и полицијом Брчко дистрикта. Узимајући у обзир да су претреси још увијек у току, о коначном исходу оперативне акције јавност ће бити информисана накнадно”, додала је Миовчић.

Из Тужилаштва БиХ су навели да је у оквиру претреса заплијењена и већа количина новца који потиче из незаконитих активности, а у складу са наредбом Суда БиХ, врши се одузимање обимне документације и предмета у већем броју установа.

Из Тужилаштва БиХ и Сипе најављено је да ће више информација о овој акцији бити саопштено након завршетка активности.

Filter 2019