Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Са тржишта повучени турски продужни кабл и дјечији бицикл из Кине

Фото: Агенција за надзор над тржиштем БиХ

Извор: Срна

Са тржишта БиХ повучени су продужни кабл “пирамит П-350-3” због ризика од пожара и струјног удара, те бицикл за дјецу “адриа 12 – Г12БА615”, зато што представља ризик од повреда, а потрошачима се препоручује да их и врате увознику или у трговину гдје су купљени.

Кабл из Турске је ризичан јер није прописно означен, уређај се може раставити алатом опште намјене, утичнице на производу немају затвараче, док му је површина попречног пресјека проводника у савитљивом каблу мања од минимално дозвољене.

Овај производ није усклађен са Наредбом о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница и са стандардом БАС ЕН 60884-2-7:2011 + А1:2014, објавила је Агенција за надзор над тржиштем БиХ.

Дјечији бицикл је поријеклом из Кине, а представља ризик од повреде јер његово сједиште не испуњава прописане захтјеве, силе кочења на предњем и задњем точку не испуњавају прописане вриједности, упутства за употребу и означавање бицикла нису у складу са прописаним захтјевима.

Из Агенције наводе да бицикл не испуњава сигурносне захтјеве прописане у стандарду БАС ЕН ИСО 8098:2015.

Надлежна инспекција наредила је повлачења с тржишта и обавјештавање потрошача о ризицима и начину поврата опасних производа.

Filter 2019