Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

ПС Источна Илиџа: У порасту број почињених кривичних дјела али и расвијетљеност

Извор: Срна

На подручју општине Источна Илиџа током прошле године документовано је укупно 81 кривично дјело, што је за 17 одсто више него годину прије, али је за 18 одсто порастао коефицијент расвијетљених кривичних дјела.
У извјештају Полицијске станице Источна Илиџа о стању безбједности, који је представљен одборницима Скупштине општине, наведено је да је од укупно 81 кривичног дјела – 39 извршило непознато лице, што је за пет одсто више у односу на прошлу годину, док су 42 починили познати извршиоци.

Од укупно 39 кривичних дјела која су починила непозната лица, расвијетљено је укупно 41, од тога 34 из 2022. године, а седам из 2021, те је коефицијент расвијетљености дјела која су починила непозната лица 89,1 одсто, што је за 18 одсто више у односу на прошлу годину.

Надлежном тужилаштву поднесена су укупно 74 извјештаја против 87 лица, од којих су 17 повратници, а од укупно пријављених 87 лица – из Републике Српске је 51, од којих из Источне Илиџе 29, Источног Новог Сарајева 11, док је 11 лица из остатка Српске.

Из Федерације БиХ /ФБиХ/, надлежном тужилаштву извјештаји су поднесени против 35 лица, од којих је 31 са подручја Kантона Сарајево.

Током протекле године шест малољетних лица су извршила три кривична дјела, док годину раније није регистровано ниједно.

У истом извјештају наведено је да се посебан проактиван рад припадника ове полицијске станице огледа у мјерама и радњама које су предузимане према учиниоцима кривичних дјела и прекршаја из области производње и промета дроге.

На основу Kривичног закона Републике Српске евидентирано је шест кривичних дјела, од чега су два за неовлаштену производњу и промет дроге, а четири омогућавање уживања дроге, па су надлежном тужилаштву против пет лица поднесени извјештаји.

По закону о производњи и промету дроге, евидентирано је 85 прекршаја, за шта су издата 84 прекршајна налога, а надлежној правосудној институцији поднесен је један захтјев за покретање прекршајног поступка.

Евидентирано је и 16 прекршаја конзумирања дроге на јавном мјесту, док је убог утицаја наркотика из саобраћаја исључено 11 возача, а 109 због одбијања подвргавања тесту на присуство дроге у организму.

Укупна количина одузете дроге у 2022. години износи 199 грама, од чега један грам кокаина, 85 грама марихуане, 113 грама амфетамина /спид/, два комада таблета екстази.

У 2021. години укупно су заплијењена 163 грама дроге, од чега 50 грама марихуане и 113 грама амфетамина, наведено је у извјештају Полицијске станице Источна Илиџа о стању јавне безбједности.

Filter 2019