Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /латиница

Почело суђење Маринковићу, Мацану и Трифковићу

Фото: Д.С/klix.ba

Извор: Филтер

Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи у Kантоналном суду у Сарајеву почело је суђење Сави Маринковићу, Александру Мацану и Марку Трифковићу. Они су оптужени за убиство сарајевских полицаја Адиса Шеховића и Давора Вујиновића.

У оптужници се наводи да су оптужени и прије убиства полицајаца које се десило 2018. године, били криминално активни, односно, да су украли неколико аутомобила. Тако су и у ноћи 26. октобра 2018. године, када су убијени полицајци, користили украдено возило Сеат Леон.

У оптужници се, преноси Н1, наводи да су их полицајци МУП-а KС затекли те ноћи како краду Голф 6, а онда је Сава Маринковић из пушкомитраљеза испалио 20 метака који су усмртили Адиса Шеховића и Давора Вујиновића.

Након изношења ријечи Тужилаштва, одбрана првооптуженог Саве Маринковића и трећеоптуженог Марка Трифковића је саопштила да, у овој фази судског поступка, неће износити своје уводне ријечи.

С друге стране, преноси портал Кликс из суднице, одбрана другооптуженог Александра Мацана, адвокат Душко Томић, се одлучио за сопствено образложење у којем је, између осталог, поменуо да његов клијент није крив. Рекао је да је на Алипашино Поље те октобарске ноћи 2018. године дошао да украде аутомобил, али не и да убије полицајце.

На самом почетку свог излагања, адвокат Томић је казао како није тешко бранити се истином.

“Мој клијент је преноћио код мене, прво ме је одвео на Пале, потом на Алипашино Поље гдје се све догодило, а потом смо заједно дошли у суд и он се предао. Мој клијент је једини дозволио фотографисање јер немамо шта да кријемо”, рекао је Томић, пише Кликс.

“Два су концепта истине: једна је одбрана шутњом, а друга одбрана истином. Обдукција је показала да су се на тијелу Адиса Шеховића налазили ране од пушкомитраљеза, а једна спорна ствар је што су се на лицу мјеста налазили и два жива метка од пиштоља. Поставља се питање – одакле та два метка?”, пита се Томић.

“Мој клијент је био тамо, ишао је да краде ауто, али не и да убије полицајце. Лично мислим да само Маринковић зна мотив убиства”, рекао је Томић.

Томић је у изјави за медије поручио да је Мацан крив јер је ишао украсти аутомобил наводећи да је исто рекао у судници.

“Али није крив за смрт јер није знао да ће се пуцати и да ће се десити убиство. У сваком случају, кукавице убијају, а храбри људи признају и траже опрост. Сви требају имати право на покајање и на опрост и рекао сам ја да не браним недјела већ људе и поменуо сам три мајке, а посебно ћу говорити када дођу двије мајке, тачније, супруге убијених полицајаца. То је заправо пет мајки које са својом дјецом вуку страховите посљедице. И једини лијек је истина. Говорио сам о томе да је у овом граду много убијених и само је 1993. године убијено девет полицајаца и никада то није расвијетљено. И зато сам рекао да је велика ствар када неко дође и каже да је био ту и да ће помоћи и зато сам рекао да је Мацан, поред тога што је кукавица и што му ту није било мјеста, такође и херој јер је дошао и себе и цијелу породицу изложио опасности”, додао је Томић, преноси Н1.

Подсјећамо, тужилаштво Kантона Сарајево подигло је оптужницу у овом предемту против Саве Маринковића, Александра Мацана и Марка Трифковића 7. децембра 2022. године. Сва тројица су се 10. јануара ове године пред судом изајснили да нису криви.

Сљедеће рочиште заказано је за понедељак, 10. фебруара, када ће свједочити инспектор Ален Муратовић.

Filter 2019