Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Podići svijest o značaju vakcinacije protiv HPV virusa

Izvor: Srna

Godišnje u Republici Srpskoj oko 200 žena oboli od karcinoma grlića materice i neophodno je na što viši nivo podići svijest o značaju vakcinacije protiv humanog papiloma virusa /HPV/, kako bi bila obezbijeđena potpuna ili gotovo potpuna eliminacija ove bolesti, poručeno je danas u Banjaluci na konferenciji o značaju vakcinaciji protiv ovog virusa.

Konferenciju, na kojoj su učestvovali predstavnici domova zdravlja u Srpskoj, organizovali su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija /UNFPA/ u BiH.

Resorni ministar Alen Šeranić rekao je da je cilj konferencije da se informacije o aktivnostima na uvođenju ove vakcine u zdravstveni sistem Republike Srpske prenesu predstavnicima domova zdravlja.

“Ove zdravstvene ustanove su predviđene za sprovođenje vakcinacije za djecu od 11 do 14 godina, za koje je vakcina besplatna, a za ostale, to jeste starije kategorije, vakcina će biti dostupna u Institutu za javno zdravstvo Srpske, uz određenu nadoknadu”, izjavio je Šeranić novinarima prije početka konferencije.

Šeranić je naveo da je naredni korak uvođenje boljeg i kvalitetnijeg skrininga karcinoma grlića materice, kako bi se upotpunile preventivne aktivnosti kada je riječ o ovom karcinomu.

Predstavnik Kancelarije UNFPA u BiH Džon Kenedi Mosoti rekao je da je neprihvatljivo da u 2023. godini u BiH tri žene godišnje umru od raka grlića materice, koji može da se spriječi.

“Znamo koji su uzroci, šta je sve potrebno kako bismo ga spriječili, te je neophodno da preduzmemo sve potrebne akcije kako bismo to i uradili”, rekao je Mosoti.

Mosoti je izrazio zadovoljstvo jer ima priliku da sa Vladom Republike Srpske i resornim ministrom sarađuje na programu prevencije grlića materice, kao i na sprečavanju ove bolesti uvođenjem vakcinacije, kako bi bila obezbijeđena potpuna ili gotovo potpuna eliminacija ove bolesti.

On je istakao da je veoma bitno ukazati na to šta je potrebno učiniti da se spriječi pojava raka grlića materice, kao i podizati svijest javnosti o značaju vakcinacije i dostupnosti vakcine.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović rekla je da je vakcinacija najbolja mjera da se spriječi infekcija HPV virusa.

Aćimovićeva je navela da se svake godine u Republici Srpskoj dijagnostikuje oko 200 slučajeva karcinoma grlića materice, a oko 50 žena godišnje umre od ove bolesti.

“Kada smo već dobili ovako značajno sredstvo kao što je vakcina, treba da iskoristimo sve benefite koje ona daje i postignemo rezultate, kakvi su već zabilježeni u drugim zemljama, a to je da se ovaj karcinom eliminiše”, naglasila je Jaćimovićeva.

Filter 2019