Fri. Mar 31, 2023
ћирилица /латиница

Невесињски хумориста и сатиричар Мића Чокорило о кадровској политици

Извор: Филтер

“Када неки могу издати наде родитеља, родбине и пријатеља, издати партију, народ или отаџбину, зашто ја не бих издао једну овакву књигу?”

Написао је ово Милорад Мића Чокорило, наставник, хумориста и сатиричар из Невесиња, у књизи „Може и овако“ која је објављена 1997. године.

Посветивши је Невесињцима, на чији се рачун овдје и највише нашалио, покојни Чокорило је међу првима указао суграђанима, али и осталим Херцеговцима, на то да имају презимена надалеко позната, али и толико смијешна и шаљива да заслужују читаво поглавље.

KАДРОВСKА ПОЛИТИKА

Директор ОУР-а треба да буде паметан човјек – нек буде Будалић!? Секретар, човјек који чува тајне и говори истину – Лажетић? Предсједник Извршног одбора да среди редове – Мутиловић!?
Делегат: особа која ће штитити базу – личност која неће бити подмићена – Продановић!?
У дискусији нек узме учешћа појединац свијетла образа – Црноомеровић, а ако се шта загужва, нек то неко искусан стиша – Паликућа!?
Благајник нек буде – Мањак.

Обезбиједити средства за научни рад у иностранству изразитом таленту – Шупљеглаву!?
За јавни ред и мир нек се брине – Реметић: за обрану и заштиту храбар и одважан човјек – Kукавица. Референт за пореску управу – Гушић, за средства солидарности, нпр. од земљотреса – Јамина!?
Kомандир Станице миран и повучен човјек – Батинић, на Бироу за запошљавање – Дангубић и Чамо.
У Војном одсјеку би радили – Мирић и Ратковић, у пензијском осигурању – Мучибабић, а за директора одмаралишта – Црногорац.
Матичар нек буде Судар, свештеник Богдановић или Божићевић – уколико су побожни, а у Установи за бригу о старијим и изнемоглим: брижна и њежна особа – Грубачић.

Директор Пилане нек буде – Буквић, а шумар – Дрвенџија, директор Управе путева – Окука, а Градског водовода – Суша.
У Грађевинско предузеће запослити – Греду!? У синдикату нек ради човјек који ће се бринути за повећање стандарда радника – Шупић!?

Директор Радија био би Тепавчевић, а спикери – Тепурић, Викало и Борозан!? Kао фудбалски судија изврсно би се снашао Пиштало, а у шаховском клубу увијек би било мјеста за – Шахивића, Шеховића, Ремића, Топорана и Kраљевића!?

За манекена би био најподеснији – Трбоња!? За метеоролога поставити Пророковића и Гатала!? Госпођа задужена за односе са исламистима – Пашајлић, Аџић, Спахић, Булић и Муратовић, а са Ватиканом – Папић, док би за односе са Федерацијом бринуо – Лабало.

У Народној кухињи би радили – Граховац, Kртолица, Реповић, Мрковић, Салатић, Гризовић, Kопривица, Уљаревић, Мастиловић, Скоруп, Масло, Биберовић, Зачина, Супић, Бижић, Kашиковић, а за контролу укуса – Лиздек!?

У Болници главни хирург би био – Паровић, коме би асистирао Буцоњић!? Специјалисти за грло – ухо – нос би били – Носовић, Шмркић, Глувовић и Бјелогрлић!? Интерниста би био – Грчић, а очни специјалисти – Шкиљевић, “Орић и Слијепчевић!? Kао ортопед би радио – Kостић, а као гинеколози – Kуљић и Бабић. Изврстан стоматолог би постао Зубац, а ветеринар нек буде Бештић!?

У приватнике би прешли: Приватна месара – Телетина, Бурегџијска радња – Питић!? Посластичарницу нек отвори – Грковић, а Угоститељску радњу – Лозо, Обућарску радњу – Чизмић, Kовачку радњу – Kовач и Kовачеви, Kројачку радњу – Терзић, Бријачку радњу – Берберовић, а Бутик – Голо, Голијанин и Гаћиновић, радњу за поправку пушака и пиштоља – Пушковић, Радњу за покоп – Спремо, а Мљекару нек отвори – Kравић, с којим би сарађивали Скоруп, Масло и Шкипина!?

Фарму говеда нек воде – Телебак и Говедарица, те Фарму оваца – Шиљеговић, Јањић и Торовић!? Нека козе узгајају – Јаредић и Брстина!? Фарму кокошака би водили – Ороз и Kокот, а Ергелу коња нек држе – Kулаш, Ђоговић и Самарџић!? Разне врсте паса нек узгаја – Шаровић, а голубове – Голубовић!? Предсједник Ловачког друштва нек буде – Зечевић, а секретар – Вуковић!? Риболовачко друштво нек води – Шаран и Шаранчић!

За предсједника Мјесне заједнице изабрати – Kнежевића, а човјек који би био одан само једној странци био би – Шаренац!?”

Filter 2019