Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Najljepša sela Han Pijeska (VIDEO)

Izvor: Filter

Han Pijesak. Kruna Javor Gore. Najviši gradić u Republici Srpskoj. Ovaj kratki film neće biti o Han Pijesku već o najljepšim selima koja ga okružuju… Pratioci stranice GORŠTAK na instagramu su birali najljepša sela ove opštine, a Cviko Todić nam donosi priču o njima.

Najljepše selo zapadno od Han Pijeska je Malo Polje. Malo Polje, uopšte nije malo. Zauzima širok prostor podjeljen na desetak zaseoka koji uglavnom nose imena po familijama Novakovići, Radulovići, Dupljani, Nerići, Ruljići i drugi. Malo Polje je u proteklih desetak godina posebno poznato kao selo sa koga je krenuo razvoj ruralnog turizma. A sve je počelo od Planinskog Kampa Jazavčije Rupe.

Kraljevo polje. Prelijepo selo oko magistralnog puta M19, prije ulaza u Han Pijesak iz pravca Vlasenice. Ako se zimi nađete u njemu, vrlo je vjerovatno da ćete osjetiti jedan od najjačih temperaturnih minusa na Balkanu.

Južno od Han Pijeska izdvaja se selo Mrkalji. Takođe se nalazi oko magistrale M19 ali zalazi i dalje od nje. Jedno od najnaseljenih i privredno najjačih sela na opštini Han Pijesak.

Na istoku se, u podnožju Velikog Žepa, nalazi prelijepo selo Kusače. Takođe veliko po površini i podjeljeno na zaseoke po familijama kao što su Gaševići, Radulovići, Mandići, Kosorići… Kusače su poznate i po izletištu Komnica i planinarskoj kolibi.

Selo Rijeke se nalazi oko regionalnog puta za Žepu i Rogaticu. Podijeljeno je na dva zaseoka – Borovine i Kreštalice. Na izboru za najljepše selo opštine zauzelo je drugo mjesto.

Po izboru pratilaca instagram stranice GORŠTAK, selo Džimrije je najljepše selo Han Pijeska. Selo je površinski jako veliko i ima brojne zaseoke poput Strmice, Mešćeme, Brestovača, Pušonja, Vitomira i drugih.
Karakteristično je po krečnjačkom reljefu, plitkom kamenitom zemljištu, vrtačama, siromašnoj zemlji, vrijednim ljudima i pogledu i na Veliki Žep i na Devetak.

Naglašavamo da je selekcija ovih sela izvršena na osnovu ankete na instagram stranici. Ne postoji hanpjesačko selo da nije lijepo i složićemo se da bi se u ovom izboru bez po muke mogle naći i Babine, Kape, Krivače, Stoborani, Berkovina, Karaula…

A o njima uskoro u novom filmu…

Filter 2019