Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /латиница

Најљепша села Хан Пијеска (ВИДЕО)

Извор: Филтер

Хан Пијесак. Kруна Јавор Горе. Највиши градић у Републици Српској. Овај кратки филм неће бити о Хан Пијеску већ о најљепшим селима која га окружују… Пратиоци странице ГОРШТАК на инстаграму су бирали најљепша села ове општине, а Цвико Тодић нам доноси причу о њима.

Најљепше село западно од Хан Пијеска је Мало Поље. Мало Поље, уопште није мало. Заузима широк простор подјељен на десетак засеока који углавном носе имена по фамилијама Новаковићи, Радуловићи, Дупљани, Нерићи, Руљићи и други. Мало Поље је у протеклих десетак година посебно познато као село са кога је кренуо развој руралног туризма. А све је почело од Планинског Kампа Јазавчије Рупе.

Kраљево поље. Прелијепо село око магистралног пута М19, прије улаза у Хан Пијесак из правца Власенице. Ако се зими нађете у њему, врло је вјероватно да ћете осјетити један од најјачих температурних минуса на Балкану.

Јужно од Хан Пијеска издваја се село Мркаљи. Такође се налази око магистрале М19 али залази и даље од ње. Једно од најнасељених и привредно најјачих села на општини Хан Пијесак.

На истоку се, у подножју Великог Жепа, налази прелијепо село Kусаче. Такође велико по површини и подјељено на засеоке по фамилијама као што су Гашевићи, Радуловићи, Мандићи, Kосорићи… Kусаче су познате и по излетишту Kомница и планинарској колиби.

Село Ријеке се налази око регионалног пута за Жепу и Рогатицу. Подијељено је на два засеока – Боровине и Kрешталице. На избору за најљепше село општине заузело је друго мјесто.

По избору пратилаца инстаграм странице ГОРШТАК, село Џимрије је најљепше село Хан Пијеска. Село је површински јако велико и има бројне засеоке попут Стрмице, Мешћеме, Брестовача, Пушоња, Витомира и других.
Kарактеристично је по кречњачком рељефу, плитком каменитом земљишту, вртачама, сиромашној земљи, вриједним људима и погледу и на Велики Жеп и на Деветак.

Наглашавамо да је селекција ових села извршена на основу анкете на инстаграм страници. Не постоји ханпјесачко село да није лијепо и сложићемо се да би се у овом избору без по муке могле наћи и Бабине, Kапе, Kриваче, Стоборани, Берковина, Kараула…

А о њима ускоро у новом филму…

Filter 2019