Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /латиница

Мљекари траже увођење прелевмана на увоз млијека и млијечних производа

Извор: Срна

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске Владимир Усорац затражио је увођење прелевмана на млијеко и млијечне прерађевине који се увозе у БиХ из свих земаља са којима се тргује млијеком и млијечним производима.

Усорац је у допису упућном министру спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташи Kошарцу затражио да се у року од седам дана у БиХ уведу прелевмани на млијеко и млијечне прерађевине, по угледу на одлуку Владе Србије која се од данас примјењује.

У допису је напоменуто да су, према одлуци Владе Србије, уведени прелевмани од 15 динара или 0,25 KМ по литри млијека и за качкаваљ од 30 динара или 0,30 KМ по килограму.

“С обзиром на то да ова одлука непосредно утиче на наше тржиште, јер извозимо млијеко у значајним количинама на тржиште Србије са једне стране, а да остаје отворено тржиште за увоз из земаља ЕУ са друге стране, тражимо да се у складу са релевантним прописима у што скоријем року, а најкасније за седам дана уведу прелевмани на млијеко и млијечне прерађевине”, истакао је Усорац.

Filter 2019