Fri. Mar 31, 2023
ћирилица /латиница

Марку Кусмуку награда “Golden Osten” на међународном бијеналу цртежа у Скопљу

Извор: Глас Српске

Умјетник Марко Кусмук добитник је награде “Golden Osten”, на међународном бијеналу цртежа у Скопљу.

Признање му је уручено у Националној галерији Сјеверне Македоније, a жири, који је радио на челу са кустосом бијенала Емилом Алексијевим, Кусмуково дјело “Буђење” изабрао је у конкуренцији од 1.035 радова које је представило 336 умјетника из 52 државе.

– Изузетно ми је задовољство да мој рад по мишљењу интернационалног жирија заслужује ову награду. Ово бијенале постоји већ 55 година и за то вријеме угостили су и наградили многе значајне умјетнике попут Марине Абрамович, Џозефа Кошута, Владимира Величковића, Јоже Цијуха, Пјера Сулажа и многе друге па ми је посебна част да се и мој рад нађе међу њиховим ремек делима – изјавио је Марко Кусмук поводом добијања овог признања.

Кусмук је раније за своја дјела добио неколико признања у земљи и иностранству, и то: прву награду за цртеж фондације “Владимир Величковић”, велику награду Удружења ликовних умјетника Србије поводом 100 година УЛУС-а, као и Прву награду за цртеж “Златни лав” у Венецији на изложби “Венис Ленд”.

Овај умјетник излаже од 2007. године и од тада је реализовао 24 самосталне изложбе у Србији, Њемачкој, Италији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Кини, Црној Гори, Македонији, а колективно је излагао на више од 60 жирираних изложби у земљи и иностранству (Кина, Јапан, Италија, Њемачка, Турска, Данска, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина).

Кусмук је рођен 1985. године у Сарајеву, а на Академији ликовних умјетности у Сарајеву на сликарском одсјеку је дипломирао 2007. године. Магистрирао је 2008. године у Риму на Академији лијепих умјетности, на одсјеку за сликарство.

Докторске студије завршио је 2016. године одбраном дисертације са радом/тезом под називом “Ликовна деконструкција у дуализму лица и наличја” у класи професора Милоша Шобајића.

Живи и ради у Београду, а као самостални умјетник изражава се кроз сликарство и цртеж.

Filter 2019