“Мали Зејтинлик” сутра ће посјетити неколико хиљада људи

Фото: Град Источно Сарајево

Извор: Срна

На Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу сутра се, као и сваке године поводом Великих Задушница, очекује долазак неколико хиљада људи из свих крајева Републике Српске – чланова породица, родбине, пријатеља и сабораца погинулих српских бораца који овдје почивају.

Старјешина Цркве Светог пророка Илије и Цркве Свете Петке на Сокоцу протојереј-ставрофор Златко Богдановић изјавио је Срни да ће данас у 16.00 часова бити служен помен за све упокојене код централног крста на “Малом Зејтинлику”, а потом ће свештеници преливати све гробове српских бораца на овом војничком спомен-гробљу.

Богдановић је нагласио да ће сутра у Цркви Светог пророка Илије и Цркви Свете Петке на Сокоцу бити служене литургије од 8.30 часова. Према његовим ријечима, свештеници ће сутра преливати гробове на “Малом Зејтинлику”, на Градском гробљу “Градац” и на гробљу у Бјелосављевићима код Цркве Светог Прокопија.

На “Малом Зејтинлику” на Сокоцу сахрањено је око 1.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ово војничко спомен-гробље основано је након потписивања Дејтонског споразума о миру у БиХ и егзодуса 120.000 сарајевских Срба који су са собом понијели и посмртне остатке погинулих бораца напуштајући Вогошћу, Добрињу, Грбавицу, Хаџиће, Илиџу, Рајловац, Илијаш и друга насеља у околини Сарајева, која су до тада била под контролом Војске Републике Српске.

Српска православна црква и вјерници обиљежавају Задушнице четири пута током године, када се посебно моле и прислужују свијеће за душе упокојених најближих сродника. Велике или Васкршње задушнице, које у неким крајевима називају и зимске, обиљежавају се у суботу пред месне покладе.

Filter 2019