Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Ко је бивши министар који је пробушио гуму на комшијином аутомобилу?

Фото: Синиша Пашалић/RINGER

Извор: Филтер

Јутрос је објављена вијест да је бивши министар финансија Републике Српске, Миленко Врачар, синоћ приведен у полицију због сумње да је комшији избушио гуме на аутомобилу. Полиција је јутрос, наводећи иницијале, објавила да му се на терет ставља кривично дјело оштећење и одузимање туђе ствари.

“Службеници Полицијске управе Бањалука данас су извршили криминалистичку обраду лица М.В. из Бањалуке због постојања основа сумње да је починило кривично дјело оштећење и одузимање туђе ствари. Наведено лице се сумњичи да је дана 3. фебруара у Бањалуци на паркинг простору у улици Николе Пашића употребом оштрог предмета пробушило задњи десни пнеуматик на путничком аутомобилу марке „ауди“, чиме је оштећеном лицу причинило материјалну штету у износу од око 600 КМ”, саопштено из Полицијске управе Бањалука.

Додаје се да је  о наведеном  обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, а након комлетирања и документовања предмета Окружном јавном тужилаштву Бањалука против осумњиченог ће бити достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Према сазнањима потрала Српскаинфо, сумња се да је он и раније бушио гуме на возилима комшија. Током дана појавио се снимак са надзорне камере која је, наводно, снимила Врачара током бушења гуме.

Бившем министру финансија ово није први сукоб са законом, јер је и раније био осуђиван због кривичног дјела, пише СрпскаИнфо.

Подсјећају да је као кадар ПДП Врачар био министар финансија у Влади Републике Српске од 2001. до 2003. године.
Те 2003. године високи представник у БиХ Педи Ешдауна је због афере у Управи Царина РС тражио да Врачар поднесе оставку, што је он и урадио.

Врачар је и бивши директор Нове бањалучке банке, а 2008. године осуђен је у бањалучком Окружном суду на новчану казну од 20.000 KМ због фалсификовања службене исправе у прикривању гаранције ове банке у висини од 11 милиона евра.

Том гаранцијом банка је гарантовала плаћање обавеза у пословном односу Рафинерије из Брода са иностраним предузећем “Галакси централ”.

У образложењу пресуде судско вијеће је навело да је доказано да је Врачар прикрио ову гаранцију, која тако није могла бити евидентирана у пословним књигама, није могао бити формиран кредитни досије, нити је банка могла извршити резервисање средстава.

Врачар је и власник и директор ревизорске куће „Врал Аудит“, а ова кућа је више пута радила и ревизорске извјештаје за „Шуме РС“, као и бројним приватним предузећима. На његовој листи се налази и бањалучка „Чистоћа“, Подручна привердна комора у Бањалуци, „Романијапутеви“ и друге фирме.

Врчар је, подсјећа СрпскаИнфо, био и инсајдер Специјалног тужилаштва у акцији 2012. године, а у којој је ухапшен тадашњи директор Шума РС Срђан Љубојевић

Он је тада пријавио тадашњег директора „Шума РС“ Љубојевића да му је узео 10.000 KМ мита да би му исплатио 120.000 KМ дуга.

Врачар се од 2003. године налазио и на америчкој „црној листи“ и тада су му замрзнути рачуни у банкама, забрањен му је рад у јавним установама и кандидовање на изборима. Тек 2015. године скинут је са „црне листе“. На овој листи се нашао због сумње да је помагао у скривању бившем предсједнику РС Радовану Kараџићу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com