Конкурс за средњошколце о теми “Егзодус сарајевских Срба”

Фото: Град Источно Сарајево

Извор: Филтер

Поводом обиљежавања 27 година од егзодуса сарајевских Срба, Градска управа Источно Сарајево расписује конкурс за избор најбољих литерарних и ликовних остварења ученика средњих школа.

Циљ конкурса је његовање културе памћења, а право учешћа имају сви ученици средњих школа на подручју Источног Сарајева.

Фото: Град Источно Сарајево

“Литерани радови о теми „Егзодус сарајевских Срба“ могу бити прозни или у стиховима, обима до три куцане странице са проредом, док ликовни радови немају ограничење када је ријеч о формату или материјалу  на којем ће бити рађени”, саопштили су из Градске управе.

Ученици своје радове могу предати предметном професору најкасније до 1. марта 2023. године.

Фото: Град Источно Сарајево

Аутори најбољих литерарних и ликовних остварења биће награђени. Ученицима чији радови буду најбољи биће додијељена новчана награда, пригодно признање и књига.

За радове из обје категорије награда за прво мјесто износи 300 КМ, за друго мјесто 200 КМ и за треће мјесто износи 100 КМ.

Фото: Град Источно Сарајево

Егзодус Срба из Сарајева у скоријој историји представља незапамћен догађај који је услиједио након потписивања Дејтонског мировног споразума  21. новембра 1995. године. Тада је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет општина подијељено између Републике Српске и Федерације БиХ, гдје су Срби добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Фото: Град Источно Сарајево

Српски борцу су зауставили 35 офанзива муслиманско-хрватске војске, одбранили своје домове, а онда су Илијаш, Грбавица, Илиџа, Рајловац, Хаџићи, Мрковићи, Нахорево и друга насеља, за столом у Дејтону, припала Федерацији БиХ. На Сокоцу je формирано Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик, на које су пренесени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске погинулих током Одбрамбено-отаџбинског рата на сарајевско-романијском ратишту.

Конкурс можете погледати ОВДЈЕ.

Filter 2019