Fri. Mar 31, 2023
ћирилица /латиница

Комедија ”Свуда прођи а у Босну дођи” у петак пред публиком у Источном Сарајеву

Извор: Филтер

У петак, 3. марта, у 19.00 часова у КЦ Источно Ново Сарајево биће одиграна монодрама “Свуда пођи а у Босну дођи”.

Mонодрама је настала према роману ”Најтеже је странац бити”.

Аутор је Срећко Марчета, режију потписује Јовица Марчета а монодрама је рађена у продукцији Сцене Нови Град.

Монодрама “Свуда прођи а у Босну дођи”, је прича о младићу који по завршетку ,”мајсторске” школе одлази из свога села на посао. За њега у “иностранство”.

Млад, новопечени мајстор водоинсталатер напушта своје село своју очевину и одлази у „свијет“ трбухом за крухом. Мислећи да је свугдје боље и свугдје лакше радити и стицати него на селу. Приче других како је у граду добро, како се мало ради а добро заради, имаш свашта видjети и окусити, младог „мајстора“ поведоше у свијет. Тај његов свијет ће бити Ријечко бродоградилиште које је у том времену примало раднике за све послове.

Млад, неискварен грмечки младић, опасан снагом и жељом да успије сусреће се са сиротињским животом, радом по 12 сати, диjели кревет са другим а све да би нешто уштедио. Многобројне дјевојке га гледају када излази са посла али он себи не може да приушти такав луксуз питајући се је ли дошао зарадити паре или гањати „сојке“. Неискварен младић са села упознаје многе људе па и оне лоше које ће га провести кроз живот превараната, живот обећања. Наш јунак не може да замисли да људи лажу, живе од превара и од туђег рада. Све ово нашем јунаку се дешава кроз ову поучну лепршаву монокомедију.

Врхунац свега је када се враћа у своје село кушајући градски живот, али опет његово повјерење у друге и његова наивност га одводе у Њемачку гдje га многи пријатељи позваше да дође да ради. „Сву ми говорише Мића само дођи до нас, даље си наша брига, И јесам био њихова брига како да ме се ријеше“. Враћајући се из Њемачке своју причу повјерава конобару који га прво није хтио послужити али када је рекао одакле долази одмах је био послужен. „Шта је конобар и ти се палиш на Њемачку ко избјеглица на стан”…

Цијена улазнице 5 КМ.

Filter 2019