Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Кајганић: На неким универзитетима могуће за пет дана постати доктор

Фото: БИРН

Извор: РТРС

Упутили смо Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за пет лица док смо за шест предложили мјере забране, рекао је данас Миланко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, говорећи о афери “Дипломе”, односно полицијској акцији “Кластер”, у којој је ухапшено 11 особа.

Како каже, међу њима су, ректори и декани универзитета, директори, професори. Дошли су до доказа, тврди Кајганић, да је једна од купљених диплома и она за инжењера грађевинарства,а дешавања у Турској и Сирији су показала до каквих посљедица може довести ситуација која се односи на незаконите радње у грађевинарству.

– Кроз досадашње прикупљање доказа утврдили смо да је могуће на одређеним универзитетима стећи академско звање доктора или професора у року од пет дана – казао је Кајганић.

Према његовим ријечима, јавност је већ упозната са резултатима претреса, али то је само врх леденог бријега и предстоји други дио посла, који је обимнији.

Коментисао је и рад инспекцијских органа и рекао да је чињеница да се диплома може купити на бензинској пумпи.

– Предметом су обухваћени приватни факултети кроз које смо доказали злоупотребе, али ако нађемо докази да и на јавним факултетима постоји тога, наравно да ћемо дјеловати. Чињеница да се диплома може купити на бензинској пумпи, говори да инспекцијски органи не раде свој посао – нагласио је Кајганић.

Навео је да је Тужилаштво БиХ од 2021. са Агенцијом за истраге и заштиту провело истражне радње и дошло до доказа да у БиХ постоји организована криминална група која се бави продајом диплома.

Filter 2019