Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Зељковићев излазак из БиХ није евидентиран на граници

Извор: Глас Српске/Небојша Томашевић

Бивши директор Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Бранислав Зељковић на дан када је издат налог за његово хапшење 15. септембра 2021. године напустио БиХ навјероватније преко граничног прелаза у Градишци, али његов прелазак није евидентиран на БХ граници.

Истакла је ово републички јавни тужилац Сања Тадић – Стојисављевић на данашњем наставку суђења Зељковићу и још четворици оптужених у предмету “Корона уговори”. Тужилац је појаснила да су надлежни органи Хрватске спорног дана евидентирали улазак Зељковића у ту земљу, али нема евиденције изласка из БиХ.

Осим Зељковића у овом случају оптужени су директори фирми “Проконтрол” из Бањалуке Славко Бојић и “Промединг” из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције “Травел фор фан” Саша Марковић. Оптужницом је обухваћен и бивши директор бањалучке фирме “Синекс лабораторија” Сани Црљић.

Тужилац Тадић – Стојисављевић појаснила је да је потрага за Зељковићем расипана 15. септембра 2021. године у 13.30 часова,

– Он је након тога изашао из БиХ, навјероватније у Градишци. Гранична полиција БиХ је на захтјев тужилаштва, одговорила да “Прелазак није евидентиран”. Надлежни органи Хрватске су евидентирали да је спорног дана Зељковић ушао у Хрватску 15.09 часова на прелазу Стара Градишка. Једино оптужени зна како је прешао границу БиХ- рекла је тужилац Тадић – Стојисављевић.

Зељковићева одбрана истакла је да претреси у Институту за јавно здравство РС били незаконити. Адвокат Јадранка Ивановић је рекла да тадашњи помоћник директора Јела Аћимовић није имала овлаштења да присуствује поменутом претресу. Тужилац је оцијенила да је приговор о незаконитости неоснован те је истакла да је Зељковић био упознат о неопходности присуства, али је искључио телефон и напустио Републику Српску.

– Зељковић тог дана није био на радном мјесту, а на телефонски позив секретарице упућен у 11.30 часова јавио се и рекао да ће „брзо доћи”, али се више није јављао све до 15.30 часова када је послао СМС да је на прегледу у Београду, тврдећи да “не може причати због мигрене” – казала је Тадић- Стојисављевић.

Додала је да се он у тужилаштву бранио “неизношењем одбране”, а у погледу напуштања РС је казао да је имао “унапријед заказан љекарски преглед у Београду”. Други Зељковићев бранилац, адвокат Јасминка Јовишевић оцијенила је да одбрана и тужилаштво у досадашњем поступку немају једнак третман. Она је предсједнику судског вијећа Драгану Улетиловића рекла да је дозволио да поступком управља тужилац.

– Поставља се питање да ли ви можете наставити као предсједник вијећа. У овој фази не можемо тражити изузеће, али ви се можете сами изузети- казала је Јовишевић.

Зељковићева одбрана је констатовала да тужилац нема доказ да је тражила оригиналне документе који се односе на тендерску документацију, а да су овјерене копије прибављене прије него што је донесена наредба о спровођењу истраге. Тврде да то не може бити доказ те су од тужиоца тражили да објасни од кога је тражила оригиналне документе, будући да је у доказни материјал уврстила само овјерене копије.

Адвокатица Ивановић је поручила судском вијећу да су примили у спис оно што је добијено оперативним радом.

Адвокат оптуженог Бојића, Александар Јокић, навео је да их је занимало ко је овјерио један од дописа које је Институту послала фирма “Проконтрол”, на шта је судија Улетиловић навео да је то овјерио Институт за јавно здравство Републике Српске.

– Према законским прописима, овјеру документације може вршити само јединица локалне самоуправе, односно општина. То што је копију овјерио Институт, то није овјерена копија у складу са позитивним законским прописима- истакао је Јокић.

Адвокатица Душка Богојевић, која брани оптуженог Дубравца, истакла је да се на овај начин губи вријеме јер је Закон о кривичном поступку „све фино прописао шта се може користити као доказ”.

– Докази који се налазе испред вас су незаконити и на њима се не може донијети судска одлука. Према мом мишљењу, та одлука ће бити укинута у Врховном суду – рекла је Богојевићева.

Судија је након тога прекинуо суђење, те наставак заказао за сљедећи понедјељак.

Зељковића и остале оптужене терете злоупотребе у поступцима јавних набавки за вријеме епидемије корона вируса којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. Према наводима оптужнице у односу на набавну, продајна цијена заштитних маски увећана је и до 1.553,49 одсто медицинских заштитних одијела за 351,38 одсто , а термалних камера за 198,30 одсто.

Десет минута

Тужилац Сања Тадић – Стојисављевић је појаснила да су од УКЦ Србије добили информације о прегледу Бранислава Зељковића и да је он трајао свега десет минута.

– У љекарском налазу наведено да је дошао због “мигрене праћење мучнином и повраћањем”, као и да је преглед трајао свега десет минута, а у налазу је наведено – “без озбиљних проблема, налаз уредан”. Није имао заказан љекарски преглед, него је напустио РС када је сазнао за претрес и налог за привођење. Очигледно се предомислио јер би бјекство могло бити основ за притвор све до окончања главног претреса-казала је Тадић – Стојисављевић.

Њено обраћање у судници наишло је на бурне реакције одбране, како Зељковића, тако и бранилаца других оптужених, који су наводили да је повријеђено право на одбрану и право на поступак, те да тужилац сада предлаже доказе којих нема уз оптужницу.

Filter 2019