Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /латиница

Додик поручио да акцизе на гориво неће бити укинуте

Извор: Срна

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће ова странка и у Дому народа парламента БиХ бити против укидања акциза на гориво, јер је цијена горива у БиХ иста или нижа у односу на регион.

“И поред чињенице да је Србија скинула акцизе за 50 одсто, цијена горива у БиХ и Републици Српској је јефтинија него у Србији, да не говорим о Хрватској”, рекао је Додик новинарима након састанка са лидером странке “Народ и правда” Елмедином Kонаковићем.

Он сматра да би се елиминацијом тих прихода смањила развојна шанса, јер међународне финансијске институције, са којима се преговара о изградњи ауто-путева, гледају какве су акцизе и како су усмјерене.

“Ако су акцизе на ниском нивоу, нећете моћи да изградите ниједан ауто-пут. Нема богате земље без редовних пореза који се плаћају. Овдје се ствара потпуно ирационалан приступ у којем треба да се сви порези ослободе да би као сви живјели бајно и сви би били срећни, што наравно није тачно. То значи да нема путева, школа, обданишта, болница и много чега другог”, истакао је Додик, који је и предсједник Републике Српске.

Он је нагласио да одговорна политика налаже да се акцизе задрже да би био повећан ниво изграђености ауто-путева у БиХ, док сви они који заговарају укидање акциза раде то из популистичких разлога.

Додик је поновио да акцизе омогућавају пуњење фондова који могу бити значајни у инвестирању изградње путева.

“Некада морате изаћи пред људе и рећи – ово може, а ово не. Имајући у виду да је уобичајено да након зиме страдају многи путни правци којима је потребна реконструкција, погубно би било сада се одрећи прихода за реконструкцију и изградњу путева и одговорни људи ће то тако рећи”, закључио је Додик.

Filter 2019