Wed. Mar 22, 2023
ћирилица /латиница

БиХ ове године лансира свој први сателит?

Фото: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Извор: Танјуг

Босна и Херцеговина би до половине 2023. године требало да лансира свој први сателит у свемир, а ријеч је о поклону Индијске свемирске агенције за Свемирску асоцијацију југоисточне Европе (SESA), коју осим БиХ чине и Србија, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Хрватска.

– До половине ове године, пошто смо потписали стратешко партнерство са Индијском свемирском агенцијом, планирамо да лансирамо сателит. Они су нам поклонили тај сателит поводом 75 година независности Индије. Индијци планирају да тада лансирају 75 сателита, тачније три ракете по 25 сателита, међу којима ће бити и наш – потврдио је за Независне Анес Хаџиомеровић из Центра за едукацију и роботику, иновације и технологију (ЦЕРИТ).

Ракета која ће носити први сателит у свемир са овог простора требало је буде лансирана још крајем прошле године, али је због одређених проблема то одложено.

– Сада ово жељно ишчекујемо. Колега из Новог Сада је био на састанку са колегама из Индије, а за мјесец дана би опет требало да иду у Индију. Тада ћемо сазнати завршне појединости – наводи Хаџиомеровић.

На овај начин ће регион западног Балкана ући на мапу развоја свемирског програма света, али је и даље, како истиче Хаџиомеровић, ова регија далеко од најбогатијих земаља свијета, првенствено по питању новца који се улаже у развој технологија неопходних за освајање и искориштавање свемира.

– Ми и даље ово радимо волонтерски. Појединачно ми нисмо толико јаки да сами можемо парирати НАСА, ЕСА, Индијском свемирској агенцији, али заједничким радом и дељењем онога што имамо овде врло је значајно. Имамо у плану да се ширимо ка Мађарској, Румунији, а имамо информације да желе да се придруже и Грчка и Албанија – истиче Хаџиомеровић.

Према његовим ријечима, оснивање југоисточне свемирске асоцијације била је једна од најбољих одлука коју су могли донијети, јер ће се тек показати колика је економска оправданост у истраживању свемира.

– Свемирски програм није само одлазак људи у свемир. Ту има доста других ствари. Корист је за економију, нова радна мјеста, просперитет – каже Хаџиомеровић, додајући да је једна од кључних погодности и рад на едукацији кадрова, првенствено дјеце и младих, који су показали огромно интересовање за пројекте из ове области.

– Радимо и наставни план и програм, желимо да то буде у средњим и основним школама. Године 2021. је наш тим у склопу такмичења Међународне роботичке олимпијаде ФГЦ 2021 пустио свој први наносателит у небо. Једноставно, учило би се како сателити раде, који подаци могу из њих да се добију и слично – каже руководилац ЦЕРИТ-а.

– Дајте нам услове и гледајте чудо. Замислите колико ово волимо када све радимо бесплатно. Још имамо ентузијазам за ово – додао је Хаџиомеровић.

Иначе, SESA – Southeast European Space Аssociation (Свемирска асоцијација југоисточне Европе), чине ЦЕРИТ – Центар за едукацију и роботику, иновације и технологију из Мостара (БиХ), Комитет за развој свемирског програма из Новог Сада (Србија), Монтенегро Спаце Ресеарћ из Подгорице (Црна Гора), Adriatic Aerospace Аssociation из Загреба (Хрватска) и Центар за иновације и технолошки развој НАВИА из Скопља (Сјеверна Македонија).

Filter 2019