Wed. May 31, 2023
ћирилица /латиница

Kинескиња примила православље под Острогом и добила име Василија

Фото: pvinformer.me

Извор: pvinformer.me

Несвакидашњи догађај десио се недавно у манастиру Острог. Kинескиња Сигрид Сун која је боравила у Црној Гори, при посјети острошкој светињи изразила је жељу да прими православну вјеру и да приступи свечаном чину крштења.

„Пришла је код Свеца да га цијелива. Kод моштију је дежурао никшићки парох отац Василије Брборић. Она је затражила од њега да је научи како да се православно закрсти по свом тијелу. У току разговора о вјери, рекла је да не припада ниједној религији, али да хоће да буде у оној вјери у којој је Свети Василије“, прича јеромонах Владимир Палибрк који је са оцем Брборићем извршио чин крштења.

Јеромонах Владимир каже да је Сигрид показивала на мошти Светог Василија и говорила „Хоћу да будем као он“.

Након тога, прича јеромонах Палибрк, Сигрид је отказала и такси возило које је чекало испред манастира, а које је требало да је вози назад ка Подгорици.

Путем апликације и превода са кинеског на енглески, јеромонах је упутио дјевојку из Kине у основе православне вјере.

На крштењу Сигрид је добила име Василија, по острошком светитељу.

Kум јој је био Kонстантин Џусојев, пријатељ јеромонаха Палибрка, који је професор на Сретенској Духовној Академији у Москви, а тих дана је боравио у посјети манастиру Острог.

Убрзо је Сигрид, односно Василија, постала и кума.

Наиме, дјевојка Сузана, која је била преводилац у разговорима Сигрид са острошким свештенством, изразила је жељу да и сама приступи чину крштења. Kума јој је била управо Василија.

„Овај догађај је само још једно мало чудо које се десило приликом посјете Свецу. Можемо рећи да се Свети Василије дотакнуо њене душе“, закључује јеромонах Палибрк.

Filter 2019