Ћосић: Сарајево није било под опсадом (ВИДЕО)

Извор: Филтер

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, у програму Н1 појаснио је зашто је Градски одбор СНСД-а Источно Сарајево подржао Савјет министара Босне и Херцеговине у којем је и Ненад Нешић, лидер ДНС-а.

Говорио је и најави постављања табли на улазу у Источно Сарајево, а на којима ће писати “Источно Сарајево, град 157.000 сарајевских Срба који су морали да га напусте”.

Одговарајући на питање да ли је противљење СНСД-а Источно Сарајево приједлогу да Нешић буде министар био бунт, Ћосић је навео да је Нешић на изборима имао 3.000 гласова у овој изборној јединици и да је народ рекао да га не жели.

“Није то био бунт. Погледајте, има ли иједна политичка партија да се у њој може овако јасно изразити мишљење? Неки дан сам стајао поред предсједника Додика гдје сам казао да и даље мислим да није добар”, рекао је Ћосић.

Додао је да је Република Српска дио БиХ у којем се увијек најбрже формира власт и да су хтјели показати да никако неће бити кочничари у формирању Вијећа министара.

“На изборе се излази да би били власт, нама је народ дао повјерење. Није било појединачно гласање за Нешића, него је био пакет за Савјет министара. Република Српска неће бити кочничар договора на нивоу Босне и Херцеговине”, поручио је Ћосић.

Упитан да ли је ријеч о “трговини”, јер се помиње да ће за неколико мјесеци Тегелтија преузети УИО-а, а неко из Источног Сарајева Министарство финансија, Ћосић одговара да Управа за индиректно опорезивање треба припасти Србима, али да са Додиком о томе није разговарао.

“Ако дође до неке рокаде сасвим је логично да ће СНСД Источно Сарајево тражити неку позицију”, рекао је Ћосић и додао да су од Додика добили подршку за наставак инфраструктурних пројеката који су важни грађанима Источног Сарајева.

Сарајево је било подијељен град у грађанском рату, а не град под опсадом, навео је градоначелник Источног Сарајева говорећи о најави да ће на улазу у Источно Сарајево поставити табле на којима ће писати да је то град 157.000 сарајевских Срба који су морали да га напусте.

“По попису прије рата у Сарајеву је било 157.000 Срба. Питам сада – гдје су ти Срби? Јесам ли ја као рођени Сарајлија био агресор на своју земљу? Да ли су људи на Грбавици или Илиџи били агресори на своју земљу? Немојте ме вријеђати. По попису из 1961. године, односно 1971., Срби су били већина у Сарајеву. Данас Срба има само у траговима”, рекао је Ћосић.

Filter 2019