У прошлој години у Источном Сарајеву три покушаја убиства

Извор: Срна

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево прошле године евидентирано је 575 кривичних дјела, што је благо повећање укупног броја кривичних дјела, речено је на конференцији за новинаре руководства Управе гдје су представљени резултати рада за прошлу годину.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу износи 65,7 одсто, док укупан коефицијент расвијетљености кривичних дјела износи 89 одсто.

Регистровано је пет кривичних дјела са већим степеном друштвене опасности и то нехатно лишење живота на подручју Рогатице, три кривична дјела убиство у покушају на подручју општина Источно Ново Сарајево и Пале те једно кривично дјело тешко убиство у Рогатици.

“Евидентирана су три разбојништва од којих су два расвијетљена, као и пет крађа путничких возила од којих су четири расвијетљена,а аутомобили враћени власницима”, истакао је Шеховац.

Он додаје да су остварени добри резултати у области организованог криминалитета, те да је на подручју Управе заплијењено више од 28 килограма опојне дроге марихуана, пронађене двије лабораторије за вјештачки узгој опојне дроге, као и мање количине опојне дроге кокаин, спид и екстази.

Према његовим ријечима,полицијски службеници у 2022. години евидентирали су 74 кривична дјела насиље у породици, што је смањење примјеном новог Закона о заштити у породици као и адекватном реакцијом полиције, Центра за социјални рад, тужилаштва.

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево извршено је 25 самоубистава.

Шеховац наглашава да су планске превентивно-репресивне активности у протеклој години спроведене и дале су јако добре резултате, а неке од њих ће у континуитету бити настављене, као и обезбјеђење зимске туристичке сезоне на Јахорини која још траје.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да су полицијски службеници прошле године регистровали 575 кривичних дјела од чега је надлежном тужилаштву поднесено 515 о почињеним кривичном дјелу против 580 лица.

“Од укупног броја извршених кривичних дјела 192 извршили су непознати починиоци од којих је расвијетњено њих 137”, изјавио је Церовина.

Он додаје да је највише кривичних дјела из области општег криминалитета њих 467, затим 44 кривична дјела из привредног криминалитета, 31 кривично дјело у вези са злоупотребом опојних дрога, 31 против безбједности јавног саобраћаја и два кривична дјела из области Kривичног закона БиХ”, изјавио је Церовина.

Церовина је поручио да је стање на подручју Управе задовољавајуће.

Начелник Сектора полиције Милан Чворо рекао је да су полицијски службеници прошле године забиљежили 377 нарушавања јавног реда и мира или за 20,5 одсто мање него у 2021. години.

Он додаје да се догодило 593 саобраћајне незгоде, што је за 12,3 одсто мање у односу на 2021.годину.

Чворо наводи да је у саобраћајним незгодама девет лица смртно страдало, а 281 лице повређено.

Према његовим ријечима, регистровано је 32.086 прекршаја из области саобраћаја, док су из саобраћаја искључили 1.849 возача највише због вожње под дејством алкохола и то њих 1.387 те 302 возила.

Чворо додаје да су одузели 11 путничких моторних возила повратницима у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја.

Filter 2019